Presunúť na hlavný obsah

Recept: Cibuľová torta

Recepty

Toto určite vyskúšajte.

Príprava: 20 minút

Pečenie: 35 minút
Obťažnosť: 3

Pre 4-6 osôb potrebujeme:
1 PL masla
2 PL cukru
9-11 malých sladkých cibuliek (asi 1100 g)
1 pór (dobre umytý, biela časť)
1 PL čerstvého tymianu alebo 1 kl sušeného
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
340 ml kuracieho vývaru
1 kl balsamikového octu
200 g lístkového cesta
250 g bryndze
200 ml smotany 33 %
polohrubá múka na pomúčenie

Postup:
1.
Maslo rozohrejeme na panvici s nelepiacim povrchom a ohňovzdorným držadlom, posypeme ho cukrom a odstavíme z ohňa. Rozkrojíme 6 cibúľ a stlačíme jednu vedľa druhej do panvice (ak treba, pridáme ďalšie cibule). Nakrájame pór na kúsky približne rovnako vysoké, ako polovičky cibúľ. Natlačíme ich do miest k stredu panvice. Posypeme polovicou tymianu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Nakrájame zvyšok cibúľ na 6-7 mm plátky, poskladáme ich na polovice a posypeme zvyškom tymianu. Osolíme a okoreníme.

2. Pečieme na stredne vysokom ohni 5 minút. Znížime teplotu a pokračujeme v pečení ďalších 5 minút. Keď sú cibule tmavo zlatohnedé, potriasame panvicou a otáčame ju, aby boli cibule rovnomerne opečené. Na cibule nalejeme vývar a ocot, prikryjeme a dusíme na menšom ohni približne 25 minút do zmäknutia. Odkryjeme, zvýšime teplotu a vydusíme takmer všetku tekutinu, kým nie je ako sirup. Zložíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.

3. Rúru rozohrejeme na 190 °C. Na trochu pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 8 mm hrubý kruh trochu väčší ako je panvica. Pomocou valčeka prenesieme cesto na panvicu a okraje zastrčíme do vnútra panvice. Panvicu vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda, kým tekutina nebuble, asi 30-35 minút. Necháme trochu vychladnúť na panvici a potom vyklopíme na servírovací tanier.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text a foto: magazín Varecha