Muškátový oriešok z Východu
Domovinou muškátovníka je Indonézia.
Muškátové stromy sú až 20 metrov vysoké, stále zelené. Majú plody podobné broskyni, z ktorých sa odstráni dužina a získava sa tak muškátový oriešok, ktorý sa používa sa na dochutenie mäsa, omáčok, údenín, paštét, zeleniny a zeleninových polievok.
Poklad proti nadúvaniu
Látky obsiahnuté v muškátovom kvete i oriešku podporujú chuť na jedlo, stimulujú produkciu tráviacich štiav a v neposlednom rade pôsobia proti kŕčom v bruchu a nadúvaniu. Okrem ochutenia tak robia pokrm lepšie stráviteľným.
Pozor! Halucinogén
Muškátový oriešok bol kedysi používaný ako narkotikum. Jeho narkotický účinok síce môže v nižších dávkach pôsobiť ako prostriedok proti nespavosti či na upokojenie pri extrémnom strese a nervozite, pri predávkovaní je však silne halucinogénny a dochádza k otrave.
Medovo-muškátové hrušky
Potrebujeme:
3 hrušky
100 g masla
0,5 kg krupicového cukru
citrón
štvrť kl
muškátového orieška
2 PL medu
200 ml bieleho vína
smotana
Postup:
1. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor, ktorý na miernom ohni necháme zľahka skaramelizovať.
2. Do hustnúceho cukru pridáme šťavu z citróna, muškátový oriešok a vložíme hrušky, ktoré opekáme v karameli z oboch strán domäkka. Potom pridáme med a nakoniec biele víno.
3. Všetko necháme ešte chvíľu prehrievať, kým omáčka nezhustne. Hrušky podávame preliate karamelovou omáčkou a smotanou.
Tip lenivého labužníka:
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, prilejeme do nej mlieko, za stáleho miešania pridáme tavený syr a necháme pomaly rozpustiť a prejsť varom. Potom dochutíme soľou a štipkou muškátového orieška.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha