Presunúť na hlavný obsah

Ak je kuchyňa zároveň jedálňou

Bývanie

Kuchyňa, v ktorej nielen varíte, ale sa aj stravujete, je efektívne zariadená vtedy, ak je v nej aj komoda a všetko je poruke tak, aby sa najrýchlejšie prestrelo.

Potrebná komoda

Uložte si do komody príbor, obrúsky, prestieranie (pre deti a pre dospelých) a všetko ostatné, čo potrebujete k tomu, aby ste mali z jedenia pôžitok. Načo sú vám ozdobné obruče na obrúsky, ak ich máte uložené ktoviekde, ale určite kdesi poriadne hlboko, napríklad v komore a nájdete ich maximálne pri jarnom upratovaní? Komoda je ideálna vec. Dajte do nej len to, čo sa vám zíde na stole.

Všetko pokope
Rýchlejšie prestriete v prípade, že všetko síce má svoje miesto, no nachádza sa len v jednej skrinke. Všetko je teda pokope. Nemusíte otvárať zvlásť každá skrinku, pretože v jednej je solnička, v druhej obrúsky, v tretej špáratká... Hovorí sa tomu "efektívne prestieranie".

Police nech sú mäkké
Ak máte riad a poháre z keramiky alebo porcelánu, ideálne na ich uskladnenie sú práve mäkké police. Čím tvrdšia polica, tým väčší risk, že sa riad poškodí alebo rozbije.

Určite ich vyhoďte
Tanier, šálka či pohár sa trošku obil. Páčil sa vám, lúčenie bude ťažké, no potom si poviede, že veď prakticky "nič mu nie je". Uložíte ho späť do kredenca a používate ako nepoškodené. Robíte chybu. Takýto riad nielenže nevyzerá dobre, ale jesť či piť z neho je nehygienické. Obité miesta sú totiž zdrojom baktérií.

Hore dnom
Umytý pohár nikdy neukladajte dole dnom. Práve okraj, na ktorý by ste ho položili, je časťou, ktorú budete "olizovať," resp. prikladať k ústam. Logicky z toho vyplýva, že napiť sa z otočeného pohára hore dnom je hygienickejšie.

Striebro zvlášť
V prípade, že máte strieborné a zároveň nerezové príbory, dbajte na to, aby boli oddelené. Navyše, ak je striebro vystavné vlhkosti a svetlu, tvoria sa na ňom škvrny.

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK