Presunúť na hlavný obsah

Vyhnite sa častým chybám pri varení - jedlo bude chutnejšie

Recepty

Nebudeme spochybňovať vaše kuchárske skúsenosti, ale aj tie najšikovnejšie gazdinky si niekedy osvojili spôsoby, ktoré pre jedlo nemusia byť to najlepšie.

Pripravili sme pár tipov na postupy, ktorých by ste sa mali vyvarovať, či drobné rady. Pokiaľ ich ovládate aj bez nás, dostávate pomyselné vyznamenie Gazdinka roka. A pokiaľ nie, nevadí, s našou pomocou sa tiež k titulu dopracujete.

Napchať na panvicu priveľa prísad
Najmä pri príprave rozličných základov pre omáčky zvykneme na panvici osmahnúť zeleninu, huby či tofu. Pokiaľ varíte len pre seba či pre dve osoby, nemusíte si robiť starosti. Pri väčších množstvách však majú domáci kuchári tendenciu pchať všetko do jednej panvice. V takom prípade sa však spomaľuje odparovanie tekutín zo zeleniny a jednotlivých prísad a jedlo sa zbytočne varí vo vode, namiesto toho, aby ste ho "naparili" a jemne osmažili. Pokiaľ to teda ide, vyberte aj druhú panvicu a šup s ňou na sporák.

Olej na chladnú panvicu
Niektoré ženy zvyknú olej vyliať na už rozpálenú panvicu. To nie je správny postup - teda, ak nie je vaším zámerom olej prepáliť. Vhodnejšie však je naliať olej do chladnej panvice a nechať postupne zohriať.

Ako uvariť mäso a nevysušiť
Či už ide o steak alebo rybací filet, občas to s varením či grilovaním preženieme a namiesto šťavnatého kúska pripravíme vysušené mäso. Aby ste sa tomu vyhli, mäso pred prípravou nechajte aspoň polhodinu postáť pri izbovej teplote.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK