Presunúť na hlavný obsah

Chleba sa nebojte - načerpajte z neho energiu hneď ráno

Zdravie a relax

Ráno by sme mali prijať štvrtinu z celkového množstva kalórií, ktoré potrebuje naše telo za celý deň.

Ak si nedoprajeme raňajky, často potom zaháňame hlad sladkosťami alebo málo hodnotnými potravinami, ktoré máme práve poruke. Slovenská klasika – chlieb – je aj podľa odborníkov výborným základom zdravých raňajok.

"Podľa zásad správnej výživy by sme mali asi 60 % z denného množstva kalórií prijať vo forme sacharidov, najmä škrobu," hovorí odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská. "Preto by mal byť tradičnou súčasťou vašich raňajok chlieb, ktorý okrem škrobu ponúka organizmu aj nemalú časť z dennej potreby bielkovín. Je tiež prirodzeným zdrojom ďalších cenných živín – vlákniny, vitamínov B a E, minerálnych látok, najmä horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a zinku." Ak pracujeme najmä telesne, môžeme si k chlebu dopriať šunku, syr, vajíčko a mliečny nápoj či bielu kávu.

Samozrejme, v dnešnej dobe už má väčšina z nás sedavé zamestnanie a to sa nesie v znamení ukladajúcich sa kilogramov. Najmä pri nevyváženej strave. Chlieb a pečivo však určite nie sú primárnym dôvodom priberania. Dôležité je konzumovať ich v primeranej miere a voliť druhy, ktoré sú obohatené napríklad o vlákninu. "Vláknina viaže vodu, takže sa nasýtime skôr a nezjeme viac, ako organizmus potrebuje. Pomáha tiež udržiavať hladinu cukru v krvi bez výkyvov, čo tiež ovplyvňuje pocit sýtosti. Vláknina zlepšuje i činnosť čriev, ktorá pri dlhšom sedení neraz viazne," vysvetľuje MUDr. Babinská.

Vyskúšajte napríklad slnečnicový celozrnný chlieb Penam, ktorý patrí medzi bohaté zdroje vlákniny. K celozrnnému chlebíku si podľa odborníčky ľudia so sedavým zamestnaním môžu dopriať syry i jogurty so zníženým obsahom tuku, nátierky z tofu a veľa zeleniny. Ako nápoj je vhodná napríklad 100-percentná ovocná šťava riedená vodou v pomere 1:1.

Text: zg, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK, PENAM