Presunúť na hlavný obsah

Ľudia zomierajú na rakovinu hrubého čreva zbytočne

Zdravie a relax

Na Slovensku je ročne diagnostikovaných viac ako 3 300 prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka.

"Na tento typ rakoviny ročne vo svete ochorie takmer milión ľudí, z nich jej pol milióna aj podľahne. Na Slovensku je to približne 1 700 úmrtí ročne," upozorňuje riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Šálek.

Kolorektálny karcinóm patrí k najčastejším onkologickým ochoreniam, tvorí približne 13 percent všetkých prípadov rakoviny. "Presnú príčinu jej vzniku sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú.

V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny," povedal. Tento nezhubný nádor sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať.

"Slovensko, žiaľ, vedie európsky rebríček výskytu tohto druhu rakoviny. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia medzi onkologickými pacientmi – a to aj napriek tomu, že patrí medzi najlepšie liečiteľné. Samozrejme, ak sa odhalí včas," prízvukuje Šálek.

Až u polovice pacientov by sa jej dalo zabrániť zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami. "Môže totiž trvať roky, kým sa z črevného polypu či iného nezhubného nálezu vyvinie rakovina," konštatoval Tomáš Šálek.

"Napriek tomu iba 15 percent ochorení objavíme v prvom štádiu, kedy má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie. Žiaľ, väčšinu diagnostikujeme v druhom – 20 až 30 percent a v treťom štádiu – 30 až 40 percent. Vo štvrtom, pokročilom štádiu ochorenia, prichádza až 20 percent ľudí," hovorí doktor Šálek. Väčšina teda prichádza, až keď je zle.

"Buď o príznakoch nevedeli, nepoznali možnosti včasnej diagnostiky, alebo sa jednoducho hanbili „ukázať zadok“ lekárovi. Až polovica z nich by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu," dodal. Možnosť skríningu využíva iba malé percento z tých, ktorí naň majú nárok.

Faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú, sú známe. Niektoré ovplyvniť nemôžeme, a tými sú dedičnosť, vek a prostredie, a tie, ktorým môžeme predchádzať. Tými sú najmä strava a životný štýl. Zlé stravovanie, fajčenie, obezita, nedostatok pohybu, to sú faktory, ktoré hrajú významnú úlohu pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Črevám neprospieva ani sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu môže viesť k chronickej zápche, vzniku hemoroidov a dlhodobo môže zvyšovať riziko rakoviny čriev. Podľa lekárov stačí polhodina denne.

Text: Dorota Hudecová pre Pravda magazín
Foto: SHUTTERSTOCK