Recept: Zelený špenátový koláč
Pochutnajte si na jarnom zelenom koláči.
Príprava: 20 minút
Náročnosť: 2
Potrebujeme:
Na cesto:
2 balenia pizze v prášku
340 ml studenej vody
Na náplň:
200 g čerstvého špenátu
1 rožok
250 g tvarohového syra (typu Lučina)
2 vajcia
250 g anglickej slaniny
3 strúčiky cesnaku
3 zarovnané PL strúhaného tvrdého syra
1 zarovnaná KL soli
pol KL korenia
3 vajcia
1 vajce na potretie
koláčovú formu (priemer 27 cm)
Postup:
1 Na prípravu cesta zmiešame zmes na pizzu s vodou a vypracujeme hladké cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej formy, vytvoríme okraj.
2 Na prípravu náplne opláchneme špenát na sitku, prelejeme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do misy nakrájame na malé kúsky rožok, pridáme nasekaný špenát, tvarohový syr, 2 vajcia, slaninu nakrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame a rozotrieme do formy na cesto. Do náplne pomocou lyžice vytvoríme 3 jamky a do každej z nich vyklepneme vajce.
3 Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 27 cm, položíme na náplň, mierne pritlačíme a potrieme pomocou štetca rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
4 Koláč môžeme podávať teplý aj studený.
Náš tip:
Namiesto čerstvého špenátu môžeme použiť 400 g mrazeného listového špenátu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto a recept: DR. OETKER