Presunúť na hlavný obsah

Dezerty šéfkuchárskej špičky - čokoládová čili saláma od Ihnačáka

Recepty

Pätica slovenských šéfkuchárov ponúka zaujímavé recepty na chutné a inovované dezerty. Prvý z nich, ktorý prinášami, je od Marcela Ihnačáka.

Čokoládová čili saláma Marcela Ihnačáka

Potrebujeme:
- 100 g čokolády 70 %
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 200 g rozomletých maslových sušienok
- 100 g rôzneho sušeného ovocia (marhule, brusnice, papája)
- 100 g mandlí
- 50 g kakaa
- 2-3 čili papričky
- práškový cukor

Postup:
1. Maslo rozpustíme s cukrom a čili papričkami, papričky neskôr vyberieme. Pridáme rozpustenú čokoládu, mandle orestované na suchej panvici a posekané na drobno, sušené ovocie nakrájané na menšie kúsky, sušienky a kakao. Dobre spolu premiešame.

2. Z pripravenej zmesi urobíme valec, ktorý dáme na mastný papier a zrolujeme. Necháme v chladničke do druhého dňa.

3. Salámu vybalíme z papiera a obalíme v práškovom cukre. Podávame so sladkým vínom.

Tip: Čili možno nahradiť aj inými výraznými príchuťami - napríklad mätou, anízom, škoricou alebo zázvorom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Marcel Ihnačák
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu