Presunúť na hlavný obsah

Napite sa mladej mrkvy

Zdravie a relax

Namiesto sladkých džúsov si odšťavte mrkvu. Telu prospeje oveľa viac.

Mladá mrkva má vysoký obsah provitamínu A. To však nie je všetko. Môže sa pochváliť aj vitamínmi B, C, D, E a K. Skutočnosť, že mrkva prospieva zraku, je všeobecne známa. To však rozhodne nie je jediná výhoda, ktorú môže poskytnúť.

Šťava z mrkvy odvádza škodlivé toxíny z tela, čím obmedzuje tvorbu nebezpečných karcinogénov v organizme. Pektín v mrkve zasa pozitívne ovplyvňuje trávenie a celkovo prečisťuje tráviacu sústravu. Konzumáciou mrkvy alebo pitím šťavy z nej sa zároveň znižuje hladina cholesterolu v tele. Vhodnou je aj pre tehotné ženy, ktoré si jej môžu dopriať aj vo väčších množstvách, starčí šťavu zriediť s vodou.

Ak vám mrkvová šťava sama o sebe veľmi nechutí, pridajte do nej trocha medu. Pozitívny účinok sa tak ešte zvýši. Prípadne si mrkvu nastrúhajte, pridajte aj na jemno nastrúhané jablko, pár kvapiek citrónu a máte skvelú pochúťku namiesto maškrtenia. Takýto "dezert" oceníte najmä počas chudnutia.

Mrkvu môžete aj tepelne upravovať, poslúži ako skvelá príloha k chudému mäsu. Najlepšou úpravou mrkvy je varenie na pare, v takomto prípade si uchováva ešte pomerne veľa vitamínov. Naopak, ak uprednostňujete mrkvu varenú, o vitamíny sa ochudobňujete. Počas dietéty je ideálnou kombináciou mrkva pripravená s morčacím mäsom na pare.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutetrstock