Presunúť na hlavný obsah

Čerstvý majorán boduje

Recepty

Majorán - obľúbená bylinka v našich končinách - pochádza zo severnej Afriky, prednej Ázie a južnej Európy, kde sa dodnes najviac pestuje.

Kedysi sa z neho pripravoval i nápoj lásky. Je to jednoročná rastlina, na jeseň ho môžeme presadiť do črepníka a v zime používať čerstvý.

Kedy treba koreniť
Čerstvý majorán pridávame do pokrmu až krátko pred dohotovením. Sušený varíme súčasne s jedlom, pridávame ho do mletého mäsa, k zemiakom, dusenej zelenine, bravčovej pečienke či jahňacine.

Lekár kúzelník
Aj v prírodnom liečiteľstve má majorán významné postavenie ako prostriedok posilňujúci nervovú sústavu,  proti búšeniu srdca a nespavosti. Do poriadku dá aj angínu, bronchitídu alebo pokazený žalúdok. Horúci čaj s majoránom a medom robí zázraky.

Jemné kuracie nugetky na majoráne

Suroviny:
- 1 kg kuracích pŕs
- kl soli
- 100 g masla
- 30 g čerstvého majoránu
- 50 ml oleja

Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame na nugetky, osolíme, v oleji rozmiešame najemno nasekané lístky majoránu a votrieme ich do nakrájaného kuracieho mäsa.
2. Naložené ochutené mäso dáme odležať do chladničky najlepšie do druhého dňa.  Potom rozpálime na panvici trochu oleja a mäso na ňom prudko opečieme dozlatista.
3. Keď je mäso hotové, odložíme ho nabok a udržujeme teplé. Do výpeku v panvici dáme kocku masla a ľahkým premiešaním pripravíme trochu chutnej šťavy.

Tip lenivého labužníka
Bravčovú kotletu prešpikujeme sušenými paradajkami, osolíme, obalíme z oboch strán v majoráne, vložíme na rozpálený olej na 3 - 4 minúty, potom ju otočíme a opečieme aj druhú stranu.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK