Presunúť na hlavný obsah

Z pravidiel pečenia

Recepty

Pripravte sa, aby ste vedeli napodobniť babičkine dobroty.

Nie je rúra ako rúra 

Každá rúra pečie inak,  preto sa netreba bezvýhradne spoliehať na teploty a časy pri receptoch, ale viac na vlastné oči a nos. Menšie tvary (koláče, rožky) treba piecť pri vysokej teplote a kratší čas. Väčšie múčniky - vianočky či chleby - pečieme pri nižšej teplote a dlhší čas.

Rébus dobrej piškóty
Základom piškótového cesta sú vajcia, cukor a múka. Dbáme, aby sa žĺtky dôkladne oddelili od bielkov. Sneh z bielkov vyšľaháme dotuha s trochou citrónovej šťavy či so štipkou soli. Vyšľahaný tuhý sneh vždy zľahka vmiešame do cesta vareškou. Piškótové cesto spracujeme rýchlo a čo najskôr ho dáme piecť.

Vareškov tip
Rýchly tvarohový dezert
Formu na chlebíček vyložíme alobalom, na dno poukladáme piškóty, pokropíme ich šťavou z kompótu a zalejeme tvarohovou kašou, ktorú pripravíme rozmixovaním tvarohu, vanilkového cukru a mlieka s rozpustenou želatínou. Necháme stuhnúť.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na pečenie
Cukor
Kryštálový, práškový, krupicový či vanilkový. Všetky majú svoje miesto pri pečení sladkých dobrôt, po ktorých pookrejú naše maškrtné jazýčky.

Mlynček na mak
Okrem zopár výnimiek sa do koláčov nielen našich starých mám dostáva mak zomletý, preto treba mať mlynček na mak poruke.

Droždie
Droždie zvané aj kvasinky sú živé mikroorganizmy, ktoré potrebujú na množenie cukor a trochu tekutiny. Vzniká pritom základ kysnutých koláčov – kvások.

Vlašské orechy
Okrem funkcie pochúťky, ktorou napĺňame alebo zdobíme múčniky, plnia vlašské orechy aj úlohu  liečivej pochutiny, napríklad proti zápalom.

Citrónová kôra
Prídavok do širokej palety koláčov a plniek. Treba si však dávať pozor na chemicky ošetrené plody, radšej kupujme neošetrené citróny v bio obchodoch.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK