Grilovacia sezóna štartuje. Bez chleba to nepôjde!
Vyznavači delenej stravy sa možno pri grilovaní vzdajú radi pečiva, ale faktom je, že žiadne ugrilované mäsko či klobása nechutia tak dobre ako s čerstvým a chutným chlebom či celozrnným pečivom.
Pokojne si doprajte dva-tri krajce aj vy sama. A vyskúšajte prvú jarnú grilovačku aj s dobrými radami či tipmi, ktoré sa týkajú chutného chlebíka či pečiva.
Pri toastovom chlebe existuje niekoľko variant, ako ho ugrilovať. Výborný je aj celkom jednoducho - ugrilovaný nasucho. Pokiaľ ho však chcete ozvlšniť, môžete skúsiť niekoľko typov marinád či nátierok. Napríklad chlieb pred grilovaním pokvapkajte "marinádou“ z olivového oleja so soľou a pretlačeným cesnakom alebo ho môžete potrieť maslom zmiešaným s prelisovaným cesnakom. Ugrilovať sa dajú aj dva chlebíky naraz - spojte dva krajce bylinkovým maslom a nechajte prehriať na grile a potom jemne zapiecť.
Pri grilovaní patria k obľúbeným pochúťkam špízy. Aj tu je možné využiť chutný chlieb. Vyskúšajte napríklad ponapichovať na grilovaciu ihlu kocky tvrdého syra zabalené do plátku oravskej slaniny a na ihle striedajte s kockami chleba a červenou cibuľou. Inou alternatívou je špíz z kociek grilovaného chleba, cherry paradajok a mozarellových guličiek (alebo tvrdého syra). Nezabudnite na pár kvapiek olivového oleja.
Čoraz častejšie sa na barbecue párty pochutnáva aj na grilovanej zelenine. Cuketu môžete pred grilovaním nasoliť alebo potrieť olivovým olejom s pretlačeným cesnakom. Paradajky grilujte vcelku, prípadne nakrájané na štvrtiny, cibuľu pri grilovaní potrite olivovým olejom. Huby očistite, osoľte, pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte napríklad s tekvicovým chlebom Penam, ktorý obsahuje slnečnicové semienka bohaté na vitamíny E, B1, B5, minerálov a stopové prvky. Tekvicové jadierka a sezamové semienka sú zasa dôležité pre zdravé trávenie.
Grilovaný chlieb s pikantným limetkovým maslom
Potrebujete:
- 110 g masla
- 1 polievkovú lyžicu limetkovej šťavy
- podľa chuti chilli korenie.
Postup:
Do zmäknutého masla vmiešate limetkovú šťavu a chilli korenie, všetko dobre v miske premiešajte, aby sa nátierka pekne spojila. Potom jemne natrite toastový chlieb a grilujte asi 4 minúty.
Text: zg, pre oŽene.sk, tlačové materiály 1st Class Agency
Foto: SHUTTERSTOCK