Reďkovka - pikantný liečiteľ
Všetky druhy reďkoviek obsahujú esencie síry, ktoré im dávajú ostrú, pikantnú chuť a zvyšujú produkciu žlče, uľahčujú jej odtok zo žlčníka, podporujú trávenie a majú antibiotický účinok. Pri pomalom trávení zvyšujú chuť do jedla.
Tradične: na maslovom chlebe
Napriek všetkým možným úpravám, ktoré sa nám ponúknu po zadaní hesla "reďkovka", si ju azda najlepšie vychutnáme na čerstvom, maslom potretom krajci chleba. Reďkovky sa aranžujú na obložené taniere a misy, ale môžeme ich aj tepelne upravovať, buď ako zeleninu do polievky, alebo teplú zeleninovú prílohu k mäsu.
Reďkovky v octe
V niektorých krajinách sa reďkovky konzervujú v octe alebo sa nechávajú kvasiť v nálevoch s množstvom rôznych prísad. Tieto metódy však ničia tak obsah vitamínov, ako aj ich liečivé vlastnosti.
Šalát z uhoriek a reďkoviek
šalátová uhorka
PL citrónovej šťavy
2 zväzky reďkoviek
téglik kyslej smotany
pažítka soľ
Postup:
1. Olúpanú uhorku nakrájame na tenké plátky, omyté reďkovky nakrájame na kolieska a pridáme k uhorke.
2. Všetko premiešame so soľou, polejeme kyslou hustou smotanou a citrónovou šťavou a posypeme posekanou pažítkou.
3. Vzniknutú šalátovú zmes v mise dobre premiešame a môžeme podávať.
Tip lenivého labužníka
Umyté reďkovky nastrúhame najemno, smotanu zmiešame s majonézou, pridáme PL olivového oleja, osolíme, okoreníme, dochutíme štipkou cukru a pridáme k reďkovkám. Dip ozdobíme plátkami reďkoviek.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK