Presunúť na hlavný obsah

Recept: Kakaové rožky točené

Recepty

Babičkine koláče nemuseli vždy vyzerať ako do súťaže, ale prekvapovali vynikajúcou chuťou .

Róbert Földes z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012

"Tajomstvo babičkiných koláčov? Nuž nemuseli vždy vyzerať ako do súťaže, ale prekvapovali vynikajúcou chuťou a jednoduchosťou. Z každého kúska sme cítili lásku a úctu k tradíciám."

Príprava: 90 minút
Pečenie: 15 minút
Obťažnosť: 2

Pre 4 osoby potrebujeme:
Cesto:
300 g pšeničnej múky
50 g margarínu na pečenie
1,5 PL kryštálového cukru
štipka soli
10 g droždia
1 vajce
100 ml mlieka
1 vajce na potretie

Plnka:
50 g kakaa
100 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
50 g strúhanky
100 ml mlieka

Postup:
1.
Do misky dáme droždie s vlažným mliekom. Rozpustíme a necháme nakysnúť asi 15 minút. Pridáme cukor, margarín, soľ a múku. Vypracujeme stredne husté až tuhé cesto, ktoré necháme 20 minút oddychovať na lopári. Potom rozvaľkáme asi na 35-40 cm priemer, asi tak na 3 mm hrúbku, ktorú natrieme plnkou až po okraj.

2. Plnka: Kakao, cukor, vanilkový cukor a strúhanku rozmiešame s mliekom na hustotu, aby sa dalo natrieť na cesto v hrúbke asi 2 mm.

3. Krájacím kolieskom rozvaľkané cesto nakrájame na osem v trojuholníkovom tvare. Tie od kraja stáčame dovnútra, až vznikne rožok. Rožky kladieme na vymastený pekáč, necháme ich ešte asi 30 minút vykysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 210 - 220 oC do hneda.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text a foto: magazín Varecha