Pár platných pivných pravidiel
Pivo má skvelé vlastnosti, ideálne pre varenie. Predovšetkým je prirodzene horké, ale aj ľahko sladkasté, čím dodáva chuť i arómu pripravovanému pokrmu.
alším plusom je fakt, že vďaka vareniu s pivom je mäso oveľa krehkejšie. Pri tom platí pravidlo, že čím dlhšie a v čím silnejšom pive varíme, tým silnejšia je aróma jedla. A platí aj pár ďalších pravidiel.
Pravidlo súladu
Ak si nie ste istí, do ktorých pokrmov môžete pivo pridávať, platí veľmi jednoduché pravidlo. Predstavte si, či sa k danému jedlu dá popíjať pivo. Ak áno, smelo ho môžete pridať do varenia.
Pravidlo nesúladu
Nie všetky suroviny sa k pivu hodia. Ak ste zvyknutí dusiť s mäsom i zeleninu, v prípade varenia s pivom to nerobte. To isté platí pri grilovaní, ani tu sa nehodí potierať zeleninu marinádou z piva.
Pravidlo istoty
Ak ešte nemáte pri varení s pivom skúsenosti, voľte radšej svetlé druhy s nižším percentuálnym podielom alkoholu. Tie môžete kedykoľvek pridať alebo viac zriediť a nemajú takú schopnosť pokaziť pokrm.
Pravidlo opatrnosti
Na varenie s čiernym pivom si dajte osobitný pozor. Čierne pivo je oveľa výraznejšie a sladšie, a to priamo úmerne tomu, ako dlho sa v ňom varí. Používajte ho preto radšej len do osvedčených receptov.
Pravidlo trvanlivosti
Potraviny s obsahom piva, ktoré podávame za studena, majú veľmi krátku dobu trvanlivosti. Tým máme na mysli napríklad rozličné pivné nátierky, ktoré po dvoch troch dňoch ľahko skysnú.
Pravidlo výdatnosti
Pivo je kaloricky výdatné a má vysoký podiel cukru, preto dávajte pozor pri varení pre osoby, ktoré držia z najrôznejších dôvodov diétu. Vysoký podiel cukru v pive môže spôsobiť aj zhorknutie potravín.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK