Šalát je zeleninový pionier
Hlávkový šalát je jednou z veľmi hodnotných zelenín, pretože jeho rané odrody sú jedny z prvých čerstvých výpestkov jari.
Poznáme raný, vhodný na pestovanie najmä v kvetináčoch, poloraný a neskorý, ktorý sa väčšinou pestuje v záhradke na záhone. Zimné odrody sa sejú na jeseň, úrodu dávajú na jar.
Uľahčí telu
Už starí Rimania poznali odľahčujúcu funkciu čerstvého šalátu a jedli ho po výdatnej večeri, aby ich telo mohlo počas noci lepšie tráviť. V dnešnej uponáhľanej dobe by bolo najlepšie, keby sme ho radšej jedli namiesto napríklad „fastfoodovej“ večere. Naše telo by si tak mohlo pri spánku lepšie odpočinúť.
Stálica našich záhradiek
Šalát je obľúbená zelenina predovšetkým pre obsah vitamínov a minerálnych látok. Najvýživnejšie sú vonkajšie listy. Konzumácia surového šalátu významne ovplyvňuje našu látkovú výmenu, povzbudzuje cievy, nervy a bunky, výkonnosť svalov a činnosť srdca.
Chrbát z hlávkového šalátu
Postup:
- 650 g hlávkového šalátu
- 40 g čerstvej žeruchy
- 10 g cibuľovej vňate
- muškátový oriešok
- 2 kl soli
- čierne korenie
- 5 vajec
- 250 g celozrnnej múky
- 7 PL strúhanky
- maslo a múka na formu
Postup:
1. Najprv dáme variť olúpané a nakrájané zemiaky, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov urobíme pevný sneh.
2. Do inej misy dáme žĺtky, pridáme všetko korenie, všetky bylinky nakrájané najemno a hlávkový šalát nakrájaný na prúžky. Pridáme strúhanku a nakoniec jemne vmiešame striedavo PL múky a PL snehu.
3. Všetko nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a upečieme, vyberieme z formy a nakrájame na plátky. Podávame so zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Tip lenivého labužníka
Očistený šalát rozoberieme, väčšie listy rozkrojíme a prelejeme zálievkou z práškového cukru, vínneho octu, lyžice sójovej omáčky, niekoľkých kvapiek tabasca a lyžičky oleja.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK