Recept: Hrniec z kapra a zeleniny
Jedzme viac dobrôt z rýb ulovených v slovenských vodách.
Príprava: 30 minút
Obťažnosť: 2
Na 4 porcie potrebujeme:
1000-1500 g kapra
100 ml stolového oleja
500 k koreňovej zeleniny (mrkva, cibuľa, zeler, petržlen)
200 g zemiakov
100 g čerstvých paradajok
100 g čerstvej papriky
2 bobkové listy
6 ks nového korenia
2 strúčiky cesnaku
hrsť petržlenovej vňate
kl sladkej papriky
trochu soli a štipku mletého korenia
1 čili paprička
Postup:
1. Kapra vykostíme a filet nakrájame na väčšie kúsky, posolíme, okoreníme a necháme postáť. Z rybacích kostí a orezu pripravíme vývar. Koreňovú zeleninu, zemiaky, paradajky a papriku očistíme a nakrájame na kocky. Dva strúčiky cesnaku očistíme a pretlačíme.
2. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľku, pridáme pretlačený cesnak a koreňovú zeleninu. Do takto opraženej zeleniny pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom z kapra.
3. Do zaliatej zmesi pridáme zvyšok nakrájaných zemiakov, papriky a paradajok. Všetko dobre povaríme a pred koncom varenia pridáme na kúsky nakrájaného kapra. Zmes dochutíme soľou, korením a čili papričkou. Nakoniec do zeleninovo-kaprieho hrnca nasekáme petržlenovú vňať.
Tip šéfkuchára
Namiesto kapra môžeme hrniec pripraviť aj z iných rýb: zubáča, pstruha, hlavátky, lieňa, šťuky. Vývar z kostí a hlavy netreba dlho a silno variť, stačí 10 - 15 minút a ak máme čistú zeleninu, šupky môžeme vyvariť s kosťami vo vývare. Kto nevydrží bez chleba, k tejto hustej polievke sa hodí biela opražená hrianka potretá cesnakom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha