Špargľa – trojfarebná pochúťka
Biele, zelené alebo fialové jarné výhonky špargle patria k druhu asparágusu.
Keď sa nechajú výhonky vyrásť, vyzerajú ako asparágus, ozdoba kytíc. Špargľa je rastlina trvalá, na jednom mieste sa pestuje až 15 rokov. Pripravujú sa z nej polievky, šaláty, najčastejšie sa podáva varená. Jej konzumácia sa neodporúča ľuďom trpiacim dnou.
Omladzuje a osviežuje
Špargľa prináša vitalitu, omladenie a osvieženie organizmu, pôsobí ako diuretikum, pomáha pri slabozrakosti, posilňuje nervový systém, podporuje krvotvorbu, odstraňuje zápchu a posilňuje sliznice v tele.
Odhalíte ju ľahko
Čerstvú špargľu spoznáte ľahko: má svetlú, hladkú a šťavnatú plochu rezu. Jej lístky by mali byť uzavreté a špargľa by mala príjemne voňať. Ak ju zabalíte do vlhkej utierky a uložíte do chladničky, vydrží vám niekoľko dní čerstvá.
Recept: Gratinovaná špargľa s gnocchi a ementálom
Potrebujeme:
0,5 kg čerstvej špargle olivový olej
80 g červenej cibule
250 ml smotany
2 zeleninové bujóny
čerstvý rozmarín
150 g ementálu
1 kg gnocchi
Postup:
1. Gnocchi uvaríme, špargľu ošúpeme a dusíme nad parou domäkka, potom ju schladíme studenou vodou. Na olivovom oleji urestujeme nakrájanú cibuľu, zalejeme ju smotanou a pridáme rozdrobené kocky bujónu.
2. Za občasného miešania omáčku privedieme do varu a povaríme asi 3 minúty, potom ju stiahneme a ochutíme natrhaným rozmarínom.
3. Do omáčky vmiešame uvarené gnocchi, zmes prelejeme do zapekacej misky, poukladáme na ňu špargľu, posypeme nastrúhaným ementálom a gratinujeme dozlatista.
Tip lenivého labužníka
Osolenú vodu ochutíme štipkou cukru, vínom alebo vínnym octom, pridáme špargľu, varíme asi 7 minút, polejeme ju rozpusteným maslom a posypeme strúhaným syrom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha