Presunúť na hlavný obsah

Víno a syry, ktoré sa k sebe hodia

Recepty

Viete, ktoré víno podávať k jednotlivým syrom a naopak?

Mäkké čerstvé syry ako Lúčina, žervé, smotanový syr, ale aj čerstvé parené syry  majú rady suché biele vína s ovocným alebo kvetinovým podtónom

Syry s bielou plesňou ako Camembert,  Hermelín, Plesnivec si hľadajú suché biele vína s kvetinovým alebo ovocným podtónom, alebo aj ľahké červené vína.

Syry so zelenou plesňou v ceste ako Niva, Rokfort, Blue, Danablue. Odporúča sa Tramín červený či alsasky Gewürztraminer, ale môžu to byť aj sladké dezertné vína,  slamové a ľadové vína.

Dvojplesňové syry napr. Cambozola, Vltavín. Skúste nielen vína z Bordeaux, Cabernet Savignon, ale povedzme slovenský Dunaj či Hron.

Syry s jemnou mazovou kultúrou na povrchu – Volovec, Romadúr, Limburger  tzv. Kláštorné syry znesú biele vína plné ovocnej chuti.

Polotvrdé syry, stredno vyzreté a aj parené syry typu  Kaškaval, Eidamská tehla, Gouda chcú Sauvignon, Rizling rýnsky rýnsky aj Rizling vlašský.

Tvrdé syry s tvorbou ôk v ceste ako Ementál, Madeland, Ementaler, Madeland. Pasuje k ním Sauvignon, Rizling rýnsky, Chardonnay. 

Polotvrdé a tvrdé ovčie a kozie syry Merino, Gouda z kravského i kozieho mlieka, Plesňový kozí syr, Pecorino suché červené víno. Taliani podávajú Chianti, Slováci môžu vyskúšať dobre vyzretý Rizling rýnsky.

Dobre vyzretý tvrdý syr Grana Padana, Kriváň, Vršatec, Parmesan, ale aj napr. Bergkäse, alebo  Volovec i dobre vyzretý oštiepok  si pýtajú dezertné vína, Portské, ale napr. dobre vyzretý Rizling rýnsky.

Text: Karol Herian pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK