Presunúť na hlavný obsah

Ponúknite na slávnostnú tabuľu divinu s vínovou hruškou

Recepty

Ponúkame vám ďalší recept od šéfkuchára, v ktorom sa snúbi chuť mäsa a dobrého vína.

Divina s vínovou hruškou

Potrebujete:
- 600 g mäsa z diviny

Omáčka:
- červená cibuľa
- hruška - hrozienka
- mletá škorica
- cukor
- klinčeky
- muškátový oriešok
- citrónová šťava
- červené víno

Postup:
1. Mäso (napríklad z jeleňa) potrebujeme nakrájať na tenké plátky, preto ho zabalíme do fólie alebo alobalu a dáme na hodinku do mrazničky. Potom už len, najlepšie na nárezovom stroji, ho nakrájame na tenké plátky.
2. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, pridáme nastrúhanú hrušku, hrozienka a chvíľu restujeme. Poprášime škoricou a cukrom, stále miešame, aby sa zmes nepripálila. Podlejeme trochou vody, a prikryté dusíme do mäkka. Pridáme víno, krátko prevaríme a rozmixujeme. Do rozmixovaného základu vložíme ošúpané, na štvrtky nakrájané hrušky do dvoch-troch napicháme po jednom klinčeku. Ochutnáme a dochutíme citrónovou šťavou, prípadne lyžičkou medu, alebo cukru a nastrúhaným muškátovým orieškom. Výsledná chuť má byť sladko-kyselkavá so slabou vôňou škorice.
3. Pred servírovaním plátky mäsa zohrejeme v rúre alebo v mikrovlnnej rúre (najlepšie je to však na pare), preložíme na tanier a prelejeme horúcou omáčkou. Podávame so zemiakmi alebo nakrájame bagetu, pokvapkáme ju olivovým olejom a dáme zapiecť. Mäso a studenú omáčku naservírujeme oddelene a zajedáme bagetkou alebo plátky mäsa naukladáme na opraženú bagetu a navrch dáme hrušku s trochou studenej omáčky.