Likér z čiernej bazy aj černicové želé - takto ich pripravíte
Ovocná sezóna je zároveň aj sezónou zavárania či prípravy rozličných džemov, nátierok alebo sirupov. Ponúkame vám ďalšie dva zaujímavé recepty.
Černicové želé
Na 2 poháre po 375 ml potrebujeme:
- 700 ml šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc)
- 1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Postup:
1. Černice umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 700 ml šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s želírovacím ovocným cukrom.
2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty povaríme. Potom odtiahneme z platne. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Likér z čiernej bazy
Na 2 fľaše po 500 ml potrebujeme:
- 600 g čiernej bazy
- 300 g cukru
- 1 KL kyseliny citrónovej
- 375 ml vody
- 500 ml vodky
Postup:
1. Čiernu bazu dobre premiešame s cukrom a kyselinou citrónovou a 3 hodiny necháme odstáť.
2. Potom všetko za stáleho miešania krátko orestujeme (nevaríme), prilejeme vodu, alkohol a plníme do fliaš. Fľaše dobre uzavrieme a necháme stáť 1 týždeň.
3. Po týždni likér z čiernej bazy precedíme cez plátno a plníme do fliaš, ktoré uzavrieme a uskladníme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker