Prečo sa oplatí chrúmať sladký hrach?
Zabudnite na doplnky výživy, mladý hrášok na začiatku leta dodá vášmu telu všetko, čo potrebuje.
Podobne ako iná zelenina, aj hrášok obsahuje najviac vitamínov a stopových prvkov surový. Keďže momentálne stánky na tržniciach ponúkajú mladý sladký hrášok, bol by hriech, keby ste sa večer pri sledovaní televízie "napchávali" čipsami či inými nezdravými pochutinami. Pol kila mladého hrášku a vaše telo napumpujete energiou. Nielenže výborne chutí, ale navyše pôsobí preventívne proti rôznym ochoreniam a navyše pomôže aj vašej kráse.
Mladý hrášok je predovšetkým bohatým zdrojom vitamínu C a nezanedbateľným zdrojom horčíka, zinku, draslíka a medi. Táto kombinácia je skvelá pre pleť aj vlasy. Pre vysoké hodnoty niektorých vitamínov skupiny B budete mať nielen "pevné nervy" , ale aj napnutú a mladistvú pokožku. Netreba zabúdať ani na podiel vlákniny, ktorá sa postará o zlepšenie trávenia a prečistenie celého tráviaceho traktu.
Podobne ako ostatné strukoviny, aj hrach je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje aj cukry, ktoré sú okamžitým zdrojom energie potrebnej pre fungovanie organizmu. Pozor! Tepelnou úpravou hrach stráca až 90 percent všetkých vitamínov a minerálov. Takže netreba váhať, začiatok leta je ideálnym obdobím na chrúmanie sladkého, čerstvého hrachu.
Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock