Presunúť na hlavný obsah

Aké suroviny, taký koláč

Recepty

Bez dobrých surovín by výsledok pečenia ovocných či iných koláčov nestál za veľa.

Preto si každý pekár dáva záležať na tom, aké ingrediencie použije, aby výsledok pečenia potešil.

Múka
Súčasťou väčšiny maškŕt je hladká pšeničná múka, do zákuskov, tort a buchiet sa pridáva aj polohrubá. Dobre však poslúži aj ražná múka, je bohatšia na minerálne látky, vitamíny a vlákninu.

Vločky a otruby
Menej bežnou, ale prospešnou prísadou sú otruby alebo ovsené vločky, ktoré pridávame do múky pri príprave sušienok i zákuskov. Majú vyšší podiel vlákniny a minerálnych látok.

Sladidlá
Klasickou surovinou pre sladké pečenie je cukor, prospešnejší je však med, na sladenie môžeme použiť domáce ovocné sirupy alebo sirup javorový, melasu alebo nebielený cukor.

Tuky
Väčšina receptov na múčniky si vyžaduje tuk. Naše babičky používali len a len maslo či masť, dnes je na trhu nespočetné množstvo rastlinných tukov, len si treba vedieť správne vybrať.

Čerstvé ovocie
K tradičnému pečeniu patrí neodmysliteľne aj čerstvé ovocie, ktoré pečivu dodáva vôňu a hlavne deťom chutí. Osobitne jarné druhy ovocia pridajú koláčom na sviežosti a chuti.

Džemy
Najlepšie džemy na koláče sú domáce, zo surovín, ktoré sme sami pozberali či kúpili, z čerstvého ovocia, bez zbytočných konzervačných prísad. Dobré džemy obsahujú viac ako dve tretiny  ovocia.

Čokoláda
Dobrá čokoláda je spojenie kakaového prášku, rozpusteného kakaového masla a cukru. Táto kvalitná pochutina nesmie chýbať v mnohých koláčoch, často slúži ako poleva alebo súčasť plniek.

Vanilka
Vanilka je aromatické korenie, ktoré nechýba pri príprave sladkých dobrôt. Hlavnou voňavou a sladkou látkou je vanilín. Pretože vanilka je u nás drahá, vyrába sa vanilín aj synteticky.

Text: magazín Varechy
Foto: Shutterstock