Presunúť na hlavný obsah

Kúzla správneho pečenia

Recepty

Aby bolo pečenie kúzlením, nie trápením.

Špajle prieskumníčky

Klasickým postupom - pomocou  drevenej špajle - skúšame, či je korpus na múčnik upečený. Špajľu zapichneme a vytiahneme z korpusu. Múčnik je upečený, ak je špajľa suchá. Aby nezostali veľké diery po špajli, zaostríme ju nožom.

Iný múčnik, iný postup
Každý druh múčnika vyžaduje iný prístup. Roládu pečieme krátko pri vysokej teplote, aby nevyschla. Venčeky a rezy z odpaľovaného cesta nesmieme pri pečení kontrolovať otváraním rúry.

Vareškov tip
Pudingovo-ríbezľové želé

Z lineckého cesta vyvaľkáme placku a upečieme doružova. V 300 ml mlieka uvaríme puding, necháme vychladnúť, cukor s maslom vymiešame a zašľaháme puding. Krém rozotrieme na placku, posypeme ríbezľami a prelejeme tortovým želé.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na pečenie múčnikov
Čerstvé ovocie

Čerešne, jahody, ríbezle či egreše. Ovocie, ktoré je dostupné nielen v obchodoch, ale aj v našich záhradách a chuť koláčov s nimi je čarovná.

Papier na pečenie
Moderný prístup k pečeniu sa vyhýba klasickému vymasteniu a vysypaniu plechu,  nahrádza ich papier na pečenie. Výhodou je menšie riziko pripálenia.

Rastlinný tuk
Cesto mnohých múčnikov si vyžaduje rastlinný tuk, ktorý spolu s vajíčkami plní funkciu spojiva a cesto bez neho by nebolo to pravé orechové.

Poleva
Poleva musí mať optimálnu hustotu, aby nestekala, ale aby sa dobre rozotierala. Ak sa zrazí čokoládová poleva, pridáme do nej lyžicu horúcej vody a vymiešame.

Želatína
Často používaný artikel pri konečnej úprave ovocných koláčov. Pri príprave si treba dať pozor - príliš vysoká teplota vody spôsobí zníženie pevnosti želé.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK