Recept: Cibuľkový osúch z plechu
Vyskúšajte dobrotu našich starých mám.
Príprava: 40 minút
Obťažnosť: 1
Pre 8 osôb potrebujeme:
300 g polohrubej múky
20 g droždia
do 200 ml mlieka
80 g masla
1 kl soli
1000 až 1500 g cibule
100 g prerastenej slaninky
250 ml kyslej smotany
4 vajcia štipka soli
1 PL rasce
maslo na vymastenie plechu
Postup:
1. Plech na pečenie vymastíme. Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zmiešame s troškou múky a mlieka. Prikrytý kvások necháme 15 minút kysnúť.
2. Do kvásku pridáme zvyšné mlieko, roztopené maslo, soľ a s celým množstvom múky vypracujeme na cesto. Cesto poriadne vymiesime. Rúru vyhrejeme na 200 oC.
3. Slaninu pokrájame na kocky, opečieme v panvici, pridáme cibuľu a opražíme do zlatožlta. Cesto rozvaľkáme na po múčenej doske a položíme na plech. Do cibuľovej zmesi primiešame vajcia, smotanu, soľ, rascu a natrieme na cesto. Koláč necháme na 15 minút podkysnúť. Pečieme 20 až 30 minút pri teplote 170 oC. Podávame teplé.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Pravdy