Nie všetky mýty o potravinách sú pravdivé
Dlho zaužívané klamstvá môžu obalamutiť aj vás.
Vajcia sú nezdravé a zvyšujú hladinu cholesterolu
Slepačie vajcia patria mdzi najzdravšie potraviny vôbec, obsahujú všetky dôležité živiny, sú bohaté na čisté bielkoviny. A hoci vajcia obsahujú aj cholesterol, nejde výlučne o "ten škodlivý". Navyše, ´žĺtok je bohatý na látku lecitín, ktorá v tele práve odbúrava množstvo škodlivého cholesterolu. Samozrejme, treba jesť vajcia s mierou, dopriať si jedno denne a to telu skôr pomôže, ako ublíži.
Pri veľkých horúčavách musíte jesť menej
To je omyl. Práve na udržanie telesnej teploty potrebuje telo istú energiu a tú prijíma práve z potravy. Potenie stojí organizmus takisto veľa energie. Okrem bohatej zásoby živín potrebuje aj dostatok minerálnych látok, o ktoré prichádza práve potením. Preto mu dodávajte aj dostatok vody, minerálnej, z ktorej si tieto látky vezme a využije.
Alkohol pomáha pri trávení
Opak je pravdou. Alkohol má negatívny dopad na trávenie tukov, len niektoré špecifické druhy alkoholu môžu pomôcť pri trávení tukov, napríklad aj také z výťažkov z artičokov či špeciálnych bylín. Ide o liečivé likéry, ktoré alkohol obsahujú. Príjem alkoholu zvyšuje hladinu triglyceridov v krvi a tým pádom trávenie najmä tukov spomaľuje.
Konzumovanie čipsov spôsobuje vyrážky
Je to veľmi špecifické tvrdenie, ktoré sa nikdy nepotvrdilo. Stav pleti závisí z časti aj toho, ako sa človek stravuje, ale chorobné akné je dané dedične. Konzumáciou niektorých druhov potravín si takéto ochorenie neprivodíte. Konzumácia presolených a mastných potravín je záťažou pre celý organizmus, nielen pre pokožku, telo sa škodlivýn následne dlho zbavuje a spotrebuje na to veľa energie.
Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock