Presunúť na hlavný obsah

Plnené pečené kurča - pripravte si tradičnú pochúťku

Recepty

Kura je obľúbeným pokrmom na slovenskej tabuli. Vyskúšajte klasiku s plnkou.

Plnené pečené kurča

Suroviny:
- 1 väčšie kurča
- 2 cibule
- 150 g kuracích pečienok
- vetvička petržlenovej vňate
- 4 staršie žemle
- 150 ml mlieka
- strúhanka na zahustenie
- 1 vajce
- soľ
- olej
- mleté čierne korenie
- vetvička tymianu
- vetvička šalvie
- 100 ml bieleho vína
- kurací vývar na podlievanie
- mletá červená paprika

Postup:
1. Kurča opláchneme pod studenou vodou a osušíme papierovým obrúskom. Brušnú dutinu osolíme.

2. Staršie žemle alebo rožky nakrájame na kocky a namočíme do mlieka. Kuracie pečienky nožom naškriabeme a odstránime z nich žilky. Cibuľu osmažíme na oleji do mäkka. Oddelíme žĺtok od bielka a rozšľaháme ho. Do misy dáme vyžmýkané žemle, naškriabané pečienky, osmaženú cibuľku a žĺtok. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Bielok vyšľaháme dotuha a opatrne ho pridáme k zmesi. Touto plnkou naplníme brušnú dutinu, prípadne priestor pod kožou na prsiach. Brušnú dutinu zašijeme bielou niťou alebo uzatvoríme kovovou ihlicou.

3. Povrch kurčaťa osolíme, potrieme olejom zmiešaným s červenou paprikou a posypeme lístkami tymianu. Druhú cibuľu nahrubo nakrájame a dáme pod kurča na olejom vymastený pekáč. Podlejeme trochou vody a prikryté alobalom pečieme pri teplote 200 oC asi hodinu. Potom kura odkryjeme, podlejeme vínom a dopečieme do chrumkava. Podávame s pečenými zemiakmi alebo dusenou ryžou a šalátom z čerstvej zeleniny.