Presunúť na hlavný obsah

Zázračné olivy - sú zdravé, chutné a kamarátia sa so štíhlou líniou

Zdravie a relax

Aj do slovenských domácností si už svoju cestu našli olivy. Chutné, svieže, jemne trpké, podľa náplne slané či horkasté. A možno ste ani netušili, aké sú zdravé.

"Olivy obsahujú veľa vitamínov, minerálov, rozličných esenciálnych kyselín. Nechýba v nich ani vláknina - veľmi dôležitá pre trávenie," uviedla pre oŽene.sk Oľga Červenková, odborníčka na zdravú výživu. V Španielsku, ktoré je takpovediac kolískou olív, sa tieto plody stali obľúbenou chuťovkou, ktorá sa pridáva do jedál či podáva ako predjedlo. Podľa odborníčky sa niet čo čudovať. "Sto gramov olív obsahuje 150 kalórií. V porovnaní s takými čipsami je to naozaj málo, tie obsahujú až 500 kalórií," vysvetlila Červenková.

Podľa renomovaného šéfkuchára Enriqueho Sancheza patria španielske olivy k jedlám, ktoré na jazyku dokážu doslova zázraky. "S olivami uspokojíte štyri základné chute - sladkú, slanú, kyslú aj horkú. Sú vhodnejšou náhradou rozličných pochutín a drobností, ktoré často pojedáme pri sledovaní televízie," pokračoval kuchár, ktorý má v rodnej krajine vlastnú televíznu reláciu.

Hoci pre Slováka sa môže podobná alternatíva javiť ako niečo nezvyčajné, Enrique neváha miešať olivy s čokoládou alebo ovocím ako ananás, mango a pomaranč. Pri bielej čokoláde vysvetľuje, že obsahuje tuky, ktoré sa majú radi s tukmi v olivách. "V ústach najprv zvedú súboj, chvíľu neviete rozlíšiť, či pojedáte olivy alebo čokoládu, ale napokon splynú do nádherného súzvuku," opísal poeticky Sanchez svoj recept na šalát zo španielskych olív s bielou čokoládou.

Samozrejme, olivy sú aj cenným zdrojom olivového oleja. Tie s vyšším obsahom tuku sa používajú práve na výrobu oleja, kým plody s nižším obsahom sú určené na konzervovanie či sterilizovanie a predaj v plechovkách alebo voľne na trhoch. "U nás sa najčastejšie konzumujú zelené a čierne olivy. Zelené majú trošku vyšší obsah kalórií než čierne. Samozrejme, v závislosti od rozličných plniek je aj energetická hodnota iná, ale každý by si mal vybrať podľa vlastnej chuti. Určite neuškodí, keď si niekto dopraje aj olivy s tuniakom alebo syrom," skonštatovala Oľga Červenková.

Sanchez pridáva zaujímavú informáciu - na Slovensko mieria najmä olivy plnené ančovičkami, syrom či citrónom. Vraj tu je po nich dopyt. "Ale v Mexiku sú najžiadanejšie olivy plnené čili-papričkami, v ázijských krajinách obľubujú všemožné morské potvory v olivách," uviedol Španiel. Všade vo svete však olivy vnímajú ako jeden zo symbolov zdravej kuchyne. "Olivy sú bezprostrednou súčasťou stredomorskej stravy. Tá sa stala akýmsi vzorom zdravej výživy," podotkla Červenková.

Čo sa týka spomenutého olivového oleja, ponúka mnoho benefitov. Obsahuje nenasýtené tuky prospešné pre naše srdce, pomáha pri znižovaní cholesterolu, zabraňuje rozvoju aterosklerózy. A je vhodný na studenú kuchyňu, ale aj varenie. "Na Slovensku možno zo zvyku ešte mnoho žien odmieta variť s olivovým olejom, niekedy je dôvodom aj špecifická aróma. V každom prípade je však tento olej veľmi vhodný aj na tepelnú prípravu. A potom existujú aj špeciálne druhy, ktoré sú vhodné aj na smaženie," vysvetlila Oľga Červenková.

Text: Zdeno Gáfrik pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK