Presunúť na hlavný obsah

Knedľa - emblém českej kuchyne

Recepty

Napriek tomu, že knedľa je takmer synonymom českej kuchyne, naši západní susedia ho pravdepodobne prebrali z kuchyne nemeckej, najskôr od jódlujúcich tirolských horalov.

Ale v rozmanitosti druhov knedlí sú dnes Česi majstrami sveta. Tu je pár príkladov.

Žemľové knedle
0,5 kg hrubej múky pol prášku do pečiva 2 uvarené zemiaky žĺtok soľ 250 ml vody 3 žemle
Múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme nastrúhané zemiaky vymiešané so žĺtkom, vodu osolíme a vypracujeme tuhšie cesto. Žemle nakrájame na kocky, nasucho ich opečieme a zapracujeme do cesta, z ktorého tvarujeme knedle a tie uvaríme.

Kysnuté žemľové knedle
125 ml mlieka 20 g droždia štipka cukru 350 g hrubej múky pol kl soli žĺtok žemľa
Žemľu nakrájame na kocky, v mise vymiešame droždie s trochou cukru, vmiešame mlieko, PL múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme kvások, žĺtok a zarobíme vláčne cesto. Do cesta zapracujeme žemľu a vytvarujeme bochník, necháme ho vykysnúť, rozdelíme na 2-3 knedle a uvaríme ich.

Zemiakové knedle
800 g zemiakov vajce žĺtok 150 g hladkej múky 100 g hrubej krupice soľ
Uvarené a olúpané zemiaky nastrúhame a so žĺtkom, vajcom, soľou, krupicou a múkou spracujeme vláčne cesto. Cesto na pomúčenej doske sformujeme na dva valčeky a zavaríme do vriacej osolenej vody. Uvarené knedle ihneď nakrájame na plátky.

Bôčikové knedle
200 g údeného bôčika 400 g včerajšieho sendviča 150 g hrubej múky soľ čierne korenie 2 menšie vajcia muškátový kvet petržlenová vňať 300 ml mlieka
Bôčik uvaríme domäkka, mäso nakrájame na kocky, sendvič rovnako. Mäso i sendvič premiešame, vložíme do pekáča a v rúre opražíme dožlta. Do misy dáme múku, soľ, korenie, muškátový kvet, petržlenovú vňať a vajcia rozšľahané v mlieku. Zmes vymiešame dohladka, vsypeme sendvič s bôčikom a premiešame. Lyžicou z hmoty vykrajujeme kúsky, zaguľatíme ich a uvaríme.

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
200 g údenej krkovičky 900 g zemiakov 180 g hrubej múky 80 g krupice masť 2 cibule vajce soľ
Uvarené a olúpané zemiaky nastrúhame, pridáme múku, krupicu, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme asi 0,5 cm hrubé pláty a rozkrájame na štvorce asi 5 x 5 cm. Nasekané kúsky údeného mäsa zabalíme do cesta a varíme v osolenej vode. Knedle podávame preliate cibuľkou opraženou na masti.

Hrnčekové knedle
3 žemle 2 vajcia 180 ml mlieka 190 g hrubej múky soľ maslo na vymastenie hrnčekov
Žemle nakrájame na kocky, z vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky rozšľaháme v mlieku. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme žemle, prilejeme mliečnu zmes, vypracujeme cesto a vmiešame doň sneh z bielkov. Hrnčeky vymastíme maslom a naplníme cestom  do troch štvrtín. Tie uvaríme v hrnci vystlanom utierkou a po vychladnutí ich vyklopíme.

Kaprie knedličky
90 g strúhanky 120 ml zeleninového vývaru 450 g filé z kaprieho mäsa vajce 2 PL masla malá cibuľa 2 PL polohrubej múky soľ muškátový kvet oregano
Strúhanku dáme do misky a pokropíme vývarom. Filé nakrájame a rozmixujeme. Vajcia rozšľaháme s maslom, pridáme navlhčenú strúhanku a premiešame. Do zmesi vmiešame mäso, nadrobno nasekanú cibuľu a polohrubú múku. Zmes osolíme, poprášime muškátovým kvetom a oreganom. Rukami tvarujeme knedličky, ktoré uvaríme.

Špaldové knedličky s pórom
0,5 kg čerstvého špenátu 80 g strúhaného parmezánu 200 g tvarohu 2 vajcia 160 g špaldovej múky soľ čierne korenie muškátový oriešok 2-3 póry zeleninový vývar
Špenát umyjeme a povaríme, zlejeme, necháme odkvapkať a nakrájame najemno. Syr zmiešame s tvarohom, vajcami, múkou, špenátom, korením a mletým muškátovým orieškom a posolíme. Lyžicou vykrajujeme z cesta knedličky, ktoré vložíme do horúcej, nie však vriacej vody. Tie varíme na miernom ohni, kým nevyplávajú na povrch, a podávame s  pórom poduseným vo vývare.

Chlpaté knedle
5 surových zemiakov 200 g varených zemiakov vajce hrubá múka podľa potreby soľ
Surové a varené zemiaky nastrúhame, zmiešame s hrubou múkou a osolíme. Hmotu premiesime rukami a dáme chvíľu odpočinúť. Lyžicou tvarujeme knedle a uvaríme ich vo vriacej osolenej vody.

Karlovarské knedle
6 rožkov 6 PL hrubej múky 300 ml mlieka 2 vajcia soľ trochu masla
Rožky nakrájané na kocky vsypeme do misy, pokvapkáme rozpusteným maslom, zalejeme mliekom a necháme 2 hodiny máčať. Zmes vymiešame, pridáme vajce, soľ a múku. Tvoríme väčšie okrúhle knedle. Varíme v osolenej vode, podávame nakrájané na štvrtiny.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK