Ozdoby českej kuchyne
Českú krčmu si určite neviete predstaviť bez utopencov na pulte.
Znojemské uhorky
Pestovanie a konzervovanie uhoriek v Znojme má stáročnú tradíciu a sú známe v celom svete. Po takmer zločineckom pokuse o likvidáciu pri divokej privatizácii svitá na lepšie časy a tradičný spôsob spracovania, najkvalitnejšie plody a klasická receptúra nálevov sú, zdá sa, znovuzrodené.
Krčmár - utopenec
Utopence majú údajne svojho vynálezcu, krčmára a mlynára Šamánka. Ten už pred sto rokmi začal špekáčiky konzervovať do kyslého nálevu, neskôr pridal aj cibuľu a ďalšie prísady. Krčma sa stala slávnou. Lenže krčmár sa utopil pri oprave mlynského kolesa a Česi ako majstri čierneho humoru jeho špecialitu nazývajú utopenec.
Vareškov tip
Rýchla česká buchta
Kocku tuku rozpustíme, necháme vychladnúť, spolu s tukom zmiešame dve vajcia, 150 g cukru, 50 g kakaa, pol litra mlieka, 350 g polohrubej múky, prášok do pečiva a hŕstku kokosu, nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a upečieme.
5 vecí, ktoré budete potrebovať k príprave českých jedál
Zemiaky
Podobne ako nám aj našim západným susedom slúžia zemiaky ako príloha k rozličným pokrmom alebo ako rôzne upravené hlavné jedlo či predjedlo.
Parný hrniec na knedle
Preslávené české knedle sa často varia priamo v horúcej osolenej vode, ale mnohí kuchári uprednostňujú práve parný hrniec.
Kapusta
Aj tu je očividný príbuzenský vzťah našich kuchýň, kapusta – surová alebo kyslá ani zďaleka nie je len súčasťou známeho tria "vepřo – knedlo – zelo".
Droždie
Česi sú povestní aj prípravou kysnutých múčnikov, buchiet či šišiek. A dôležitou ingredienciou je droždie: s trochou cukru, múky a mlieka je základom kvásku.
Rasca
Toto korenie pozná človek už od kamennej doby, korení sa ním pečivo, zvlášť ražný chlieb, ryby, pečené mäsá, polievky, huby, nátierky, pridáva sa do zemiakov...
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK