V cudzine by deti vždy mali piť balenú vodu, jesť čerstvo uvarené jedlo
Pri letnom cestovaní do cudziny by deti mali piť výhradne balenú alebo prevarenú vodu, ovocie a zeleninu vždy olúpané a umyté.
Stravovať by sa mali v zariadeniach od strednej cenovej úrovne vyššie a jesť len čerstvo uvarené jedlo.
Tvrdí to nutričná terapeutka z Poradenského centra Výživa detí Hana Knížková. Kým u dospelých nehrozí pri rozumnom skúšaní nezvyklých pokrmov takmer žiadny problém, u detí, najmä u tých najmenších, je podľa nej lepšie dbať na určité pravidiel. Problémy im môžu spôsobiť napríklad silno korenené jedlá. Rady odborníčky sú pre deti od troch rokov veku.
"Medzi možné riziká patrí ľad, zmrzlina, nepasterizované mlieko a studené pokrmy. Preto je treba zvážiť, či je konzumácia naozaj nutná," povedala odborníčka. Rodičia by tiež mali dbať na pitný režim detí. Najlepšia je čistá voda, v horúčave minerálky, čaj alebo iontové nápoje.
Ochrániť dieťa pred zažívacími problémami je ľahšie v turistických strediskách, menu tam býva prispôsobené európskym zvyklostiam. Vo veľkých mestách sa vždy dá nájsť reštaurácia s medzinárodnou kuchyňou. Problém môže byť vo vzdialených a nie príliš navštevovaných oblastiach. Na vidieku preto radí Knížková vyrážať na výlety za zásobami potravín a nápojov.
Turisti by podľa nej mali počítať aj s odlišnosťami stolovanie - v arabských krajinách jedia ľudia pravou rukou. Jesť ľavou je neslušné, ľudia si s ňou utierajú pozadie. V Ázii sa používajú paličky aj na polievku.
Z arabskej kuchyne je podľa odborníčky dobré vyskúšať strukovinové pochúťky, napríklad z cíceru. České deti nie sú na strukoviny zvyknuté, rodičia sa môžu pokúsiť cez prázdniny zlepšiť ich vzťah k tejto zdraviu prospešnej zložke potravy. V Taliansku zase rodičia môžu naučiť jesť ryby aj tie deti, ktoré ich doma nejedia. Ryby obsahujú veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín, dôležitých pre zdravý rast a vývoj detí.
Na gréckej kuchyni ocenila odborníčka najmä hojnosť zeleniny, rýb a používanie olivového oleja. Deti tu často prvýkrát v živote ochutnajú jahňacie. Pozor by rodičia mali dať na veľmi sladké grécke múčniky, ktorým deti len ťažko odolávajú. Keď sa o pochúťku rozdelia s rodičmi, nezjedia jej toľko. Variantom je ponúknuť deťom ľahkú ovocnú zmrzlinu či ovocie.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK