Presunúť na hlavný obsah

Fakty o stévii a stéviovom sladidle

Zdravie a relax

Rastlina stévia pochádza zo severovýchodného Paraguaja, kde jej listy začali používať na sladenie nápojov domorodci.

Listy stévie sú zdrojom intenzívnej, prirodzene sladkej chuti. Sladidlá vyrobené z tejto rastliny sú z prírodného zdroja, neobsahujú žiadne kalórie a sú 200- až 300-krát sladšie ako cukor. Na rozdiel od cukru je vhodná aj pre diabetikov.


Stéviové sladidlá sa v krajinách ako je Japonsko alebo Paraguaj používajú už niekoľko rokov.

Počas procesu, ktorý pripomína lúhovanie čaju, sa sušené listy stévie vložia do vody. Pri lúhovaní sa uvoľňujú sladké zložky obsiahnuté v listoch – steviol-glykozidy. Tie sa následne izolujú rôznymi procesmi s použitím vody, ktorá sa neskôr odstráni. Na konci procesu vzniká nekalorické sladidlo.

Sladidlo zo stévie bolo v závere roka 2011 zaradené medzi schválené nízkokalorické sladidlá v EÚ, a tak umožňuje inovácie a rozšírenie ponuky potravín a nápojov, pričom zachováva ich chuť.

Steviol-glykozidy, extrahované zo stévie a schválené na výrobu sladidiel, sú zdravotne neškodné zložky, ktoré spĺňajú prísne normy bezpečnosti a kvality produktov.

Bezpečnosť steviol-glykozidov ako univerzálneho sladidla potvrdzuje nielen dlhá  história ich používania, ale aj vyše 25 rokov vedeckého výskumu sladkých zložiek obsiahnutých v listoch stévie a publikovaný komplexný vedeckovýskumný program. Stéviové sladidlá používané v EÚ môžu bezpečne používať ľudia v každom veku vrátane detí a tehotných žien.

Zdravotné účinky
Stévia pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi aj v pečeni a stimuluje činnosť pankreasu, pomáha pri liečbe diabetu druhého typu, urýchľuje regeneráciu po rôznych zraneniach, tkanivo však nezostáva zjazvené, pomáha aj pri problémoch v ústnej dutine, pretože ničí baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz, zlepšuje trávenie, je sladká, ale nemá žiadne kalórie, takže je vhodná aj pri diétach a nezvyšuje hmotnosť, naopak, pomáha ju udržiavať, pomáha aj pri problémoch s pleťou, ako je akné, ekzém, dermatitída, je účinná aj pri bunkovom metabolizme, okrem toho zmierňuje aj chuť na tabak či alkohol.

Ako pestovať stéviu
-stévia sa môže pestovať vonku v kvetináči, nesmú sa jej však spáliť lístky, vhodné je kvetináč postaviť na východnú stranu
-stéviu možno takisto vysadiť do záhradky
-rastlinka potrebuje pravidelne zalievať, lebo má nízko uložené korene a rýchlo vysychá
-stévia vyrastie aj na tienistom mieste, bude však mať svetlejšie a menšie lístky
-lístky stévie možno zberať niekoľkokrát do roka
-na zimu je potrebné rastlinky zo záhrady premiestniť do kvetináčov, lebo ak sú vystavené teplote pod 5°C, uhynú
-v zime je rastlina bez listov, prezimovávajú len korene, rozšírenejšie je však pestovanie stévie iba ako jednoročnej rastliny
-rozmnožiť rastlinu možno rozdelením trsu alebo odrezkami, zo semien sa pestuje ťažšie
(Zdroj: steviacukrova.sk)

Text: -zh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK