Presunúť na hlavný obsah

Do chladničky či nie? Ako uskladniť ovocie?

Recepty

Aby ste zbytočne neplytvali, dbajte na správne uskladnenie potravín.

Jablká majú v rodine ovocia špecifické postavenie. Vylučujú špecifický plyn, etylén, ktorý nepriaznivo pôsobí na iné druhy ovocia. Ak teda necháte spolu s jablkami v jednom uzavretom priečinku v chladničke aj iné druhy ovocia, jablká sa postarajú o to, že tieto kúsky skôr vyschnú či povädnú, jednoducho stratia čerstvosť.

Banány nepatria do chladničky. Ide o tropické ovocie, ktoré nevydrží dlho čerstvé. Uskladnite ich v miske na ovocie pri izbovej teplote, vydržia svieže asi tri dni. V chladničke sa na nich pomerne rýchlo vytvoria hnedé škvrny.

Jahody si takisto dlho čerstvosť neuchovajú, ale dlhšie predsa len vydržia v chladničke. Uskladnite ich v dóze s vrchnákom a odložte do chladničky, kde by si mohli svoju čerstvosť zachovať dva dni.

O čerešne a hrozno sa v chladničke báť nemusíte, nepotrebujú ani špeciálnu dózu a svoju chuť a vzhľad si zachovajú aj štyri až päť dní.

Broskyne, slivky, marhule a nektarinky by ste mali skladovať pri izbovej teplote, vplyvom nízkych teplôt zmäknú.

Celý melón môžete pomerne dlho skladovať pri izbovej teplote. Ak ho však nakrojíte, musíte ho odložiť do chladničky, kde vydrží čerstvý jeden až dva dni.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock