Šťavnaté stonky rebarbory
Rebarbora je druhom zeleniny, z ktorého používame zelené alebo ružové až červené stonky.
Berieme ju ako ovocie, v jarnom období veľmi prospešné. Pripravujú sa z nej múčniky s tvarohom, náplne do knedlí, ovocné polievky, koláče.
Koreň je drogou
Rebarbora je zároveň bylina, z ktorej sa využíva koreň, a ten je označovaný ako droga. Používa sa pri zníženej chuti do jedla, na zlepšenie vylučovania žlče do čreva, pri poruchách trávenia a nechutenstve spojených s nadmernou tvorbou žalúdkovej šťavy.
Pozor na obličky
Rebarborová šťava môže byť užitočná za predpokladu, že ju použijeme úsporne a na jar. Bohužiaľ je pravdepodobne zodpovedná za obličkové problémy u detí. Len málo rastlín má takú vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej.
Recept: Jahodovo-rebarborové želé
Potrebujeme:
300 g rebarbory
2 PL vanilkového cukru
3 PL jablčného muštu
0,5 kg jahôd
4 lístky mäty
2 PL kukuričného škrobu
150 ml šľahačkovej smotany
4 PL cukru do šľahačky
2 PL bieleho jogurtu
2 PL cukru do rebarbory
Postup:
1. Rebarboru nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, pridáme vanilkový cukor, 2 PL cukru, jablčný mušt, 150 ml vody a podusíme.
2. Polovicu nakrájaných jahôd rozmixujeme a prepasírujeme cez sito a pridáme do hrnca s rebarborou. Škrob rozmiešame v 6 PL vody, pridáme k ovociu a povaríme 5 minút.
3. Do hrnca pridáme nakrájané jahody a premiešame, rozdelíme do misiek a ozdobíme šľahačkou s cukrom zmiešanou s jogurtom, jahodou a mätou.
Tip lenivého labužníka
Malé kúsky rebarbory posypeme cukrom a necháme pod grilom skaramelizovať, víno v kastróliku zohrejeme so zázvorom a škoricou, nalejeme na rebarboru a necháme pol hodiny odležať. Podávame s kopčekmi zmrzliny.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha