Niečo z hubárskej abecedy
Buďte na hubársku sezónu pripravení.
Ako dlho rastú
Zaujíma vás, ako rýchlo rastie hríb? Na to neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží totiž na podmienkach, v ktorých sa vyvíja, predovšetkým na prostredí, vlhkosti a teplote. Všeobecne platí, že hríb rastie do plnej veľkosti asi 10 dní, niekedy viac inokedy menej.
Zber a spracovanie
Huby nikdy neukladáme do igelitových vreciek či tašiek, aby sa nesparili, vždy ich očistíme nožíkom. Nikdy ich nenamáčame do vody a v ten istý deň ich tepelne upravíme, naložíme alebo zamrazíme.
Vareškov tip
Chutné hubové placky
Ak máme veľa plávok, masliakov, bedlí, ale aj iných húb, nakrájame ich nadrobno, v mise osolíme, posypeme múkou a spojíme vajíčkom. Lyžicou robíme placky a v rozpálenom tuku ich usmažíme.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu hubových dobrôt
Huby
Nielen svojou chuťou, ale aj obsahom huby prinášajú človeku úžitok. Zaujímavé napríklad je, že obsahujú viac esenciálnych aminokyselín ako mäso.
Sušička
Najmodernejší spôsob sušenia húb prinášajú elektrické sušičky, ktoré urýchľujú tento proces a nahrádzajú klasické spôsoby sušenia na sieťkach či papieri.
Vajcia
Niet nad klasickú hubovú praženicu, ale aj pri iných spôsoboch prípravy hubových pokrmov sa vajcia zídu. Napríklad pri zapekaných hubových pochúťkach.
Olivový olej
Aj v našej kuchyni sa už presadzuje, dominantný je v stredomorskej kuchyni, kde sa jeho degustácia stala podobným rituálom ako ochutnávka vín.
Muškátový oriešok
Vonia príjemne korenisto a trochu páli. Je vhodný do sladkých i slaných jedál, aj v niektorých hubových pokrmoch nájde uplatnenie.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK