Presunúť na hlavný obsah

Čas vôní, čas grilovania

Recepty

Aj kulinársky amatér sa môže raz za čas prezentovať ako kuchár profesionál. A to práve v čase, keď sa letným povetrím šíria vône grilovaných lahôdok.

Čistý gril

Najprv treba pripraviť gril. Kým začnete grilovať, poriadne vyčistite rošt - najlepšie drôtenou kefou alebo drôtenkou. Na menej znečistený stačí špongia a saponátový roztok.

Správna teplota
Treba strážiť teplotu drevného uhlia. S prípravou jedla môžete začať až vtedy, keď je palivo dostatočne prepálené, uhlie je sivé a teplota drevného uhlia dosiahne 600 °C.

Doba prípravy
Čas grilovania uvedený v receptoch na grilovanie nie je záväzný, a platí pre vonkajšiu teplotu asi 20 °C. Za chladných dní grilujeme dlhšie, za horúcich sa doba grilovania skracuje.

Vhodné príslušenstvo
Používajte vhodné príslušenstvo. Náradie s dlhou rukoväťou a rukavice vás chránia pred žiarom. Vidličkami dvíhajte len hotové pokrmy, využívajte radšej kliešte a obracače.

Kontrola prepečenia
Pri kontrole prepečenia sa vyhnite pichaniu do mäsa. Vhodnejšia je kontrola tlakom - prstom zatlačte do mäsa, ak ľahko povolí, pečenie je  v poriadku. Pri hydine  však treba použiť ostrejší nástroj.

Krátky odpočinok
Mäso bude chutnejšie a šťavnatejšie, ak ho necháte niekoľko minút po grilovaní odpočinúť. Šťava z mäsa, ktorá teplom vystúpila na povrch, sa týmto vráti späť do vnútra pokrmu.´

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK