Schlaďte sa v horúcom lete - pravým španielskym gazpachom!
Gazpacho - alebo tiež studená polievka z rajčín. Španielska dobrota je to pravé orechové na horúce letné počasie, ktorému v týchto dňoch čelíme.
Myslí si to aj šéfkuchár Enrique Sanchez, ktorý nedávno navštívil Bratislavu. Hrdina televíznej šou o varení Cómetelo a držiteľ mnohých prestížnych ocenení považuje gazpacho za jeden z poznávacích znakov Španielska a osviežujúcu pochúťku, ktorá v horúcom lete poteší žalúdok a zároveň ho nezaťaží. Ako druhá alternatíva je potom podľa neho aj cesnakový krém - tiež nastudeno. Pripomína tiež, že ani jedna z týchto studených pochúťok by nemala mieriť na stôl a do vašich úst bez ochutenia olivami. Tradičný španielsky vývozný artikel ponúka zmes chutí a zároveň obsahuje množstvo živín. Pokojne si ho teda pridajte požehnané množstvo.
Paradajkové Gazpacho
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 zelená paprika
- 1 uhorka
- 10 - 15 nasekaných zelených španielskych olív
- 6 polievkových lyžíc panenského olivového oleja
- 1 malá jarná cibuľka
- 1 malý strúčik cesnaku
- ½ krajíčku bieleho chleba
- pohár vody
- sherry ocot (na dochutenie pred podávaním)
- soľ
Postup:
Umyte a nadrobno nakrájajte (nasekajte v mixéri) zeleninu, zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte odležať v chladničke pred tým, než všetko ešte raz do hladka rozmixujete. Výsledkom by mal byť ľahko našľahaný polievkový krém. Ak je to potrebné, pridajte trochu vody.
Podávajte ozdobené španielskymi zelenými olivami.
Cesnakový krém
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 200 g nelúpaných a nesolených mandlí
- 1 krajec bieleho chleba
- 10 - 15 nasekaných čiernych španielskych olív
- 6 polievkových lyžíc panenského olivového oleja
- 6 polievkových lyžíc sherry octu
- 1 malý strúčik cesnaku
- ½ l vody
- soľ
Postup:
Rozdrvené mandle zmiešajte s ostatnými ingredienciami a všetko do hladka rozmixujte. Výsledkom by mal byť jemný krém. Ak je krém príliš riedky, pridajte ešte trochu chleba. Znova premiešajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu, osoľte a dochuťte sherry octom.
Podávajte ozdobené španielskymi čiernymi olivami.
Text: Zdeno Gáfrik pre oŽene.sk
Foto: 1st Class Agency