Egreš – šľachtená plánka
Egreše patria do rovnakej čeľade ako ríbezle. Ide o menší ker a u nás zdomácnel najprv ako planá rastlina, ktorá získala na význame až dlhoročným šľachtením a vypestovaním väčších plodov.
Kultúrne odrody egrešov pochádzajú z dvoch druhov: egreša európskeho a amerického.
Severná réva
Egreš má značný obsah cukru a iných hodnotných látok, preto dostal prezývku „severná réva". Konzumuje sa buď surový, alebo dusený s trochou vody, s tvarohom, jogurtom alebo pudingom. Pripravujeme z neho aj chutné kompóty a džemy.
Báječný kokteil
Ak máte egrešov nadbytok, nechajte plody na kríkoch čo najdlhšie. Vyzreté bobuľky sú sladké, aromatické, veľmi vhodné na osviežujúcu šťavu. Zmiešaná napríklad s vychladeným sektom je výborným kokteilom.
Upratuje črevá
Egreše sú veľmi zdravým ovocím a v ľudovom liečiteľstve sa využívajú ako prostriedok proti zápche, vyššiemu krvnému tlaku a anémii. Egreš čistí črevá, zlepšuje trávenie, ale tiež podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov.
Recept: Egrešovo-jablkový džús
Potrebujete:
- 5 kg egrešov
- 5 kg jabĺk
Na 1 liter zmesi pridáme:
- 1,8 l vody
- 2 g kyseliny citrónovej
- 200 g cukru
Postup:
1. Egreše zbavíme stopiek, jablká olúpeme, odstránime jadrovníky a rozkrájame. V malom množstve vody ovocie rozvaríme a potom rozmixujeme.
2. Potom podľa množstva (podľa litrov šťavy) pridáme vodu, kyselinu citrónovú a cukor.
3. Cukor necháme rozpustiť a potom zahrievame ešte 5 minút, plníme do fliaš a sterilizujeme pri 90 °C vo vodnom kúpeli.
Tip lenivého labužníka
Egreše očistíme, umyjeme, bobule rozštvrtíme, biely jogurt rozšľaháme s medom a sušenými hrozienkami, vmiešame pokrájané egreše a naplníme do pohárov.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK