Talian v kuchyni? Hotový čarodejník
Talianska kuchyňa je preslávená a v popularite drží krok s francúzskou a ázijskou.
Obraz Taliana v kuchyni je typický pre mnohé gastronomické televízne programy, v ktorých je kuchár z Apeninského polostrova schopný vykúzliť čarovné jedlá od výmyslu sveta. Čo vlastne Taliani jedia? Čítajte.
Polievky
Polievky sú veľmi obľúbené a často nahradia aj hlavné jedlo. Talianske polievky sa často nezahusťujú zápražkou, ale ich hustotu zabezpečuje množstvo použitej zeleniny. Svetoznáma je minestrone - hustá polievka s veľkou dávkou zeleniny.
Predjedlá
Predjedlá majú tisíce podôb a v rôznych regiónoch sú rôzne. Veľkému množstvu chuťoviek i drobných predkrmov sa hovorí antipasta. Je to malé predjedlo, ktoré sa podáva na tenkých plátkoch pečiva alebo sú servírované bufetovým spôsobom.
Zelenina a šaláty
Zelenina je v Taliansku nezastupiteľná. Najčastejšie sa pripravujú jedlá a šaláty z paradajok, olív, artičok, špenátu, hrášku, fazule, sladkých zemiakov, papriky, kapusty, cibule a bežnej koreňovej, listovej a plodovej zeleniny.
Cestoviny
Už stáročia sú denným pokrmom cestoviny, ktoré sa vyrábajú v mnohých podobách a upravujú na mnoho spôsobov. Mnohé gazdinky ich pripravujú doma samy. Obľúbené sú aj cestoviny zelené, pripravené so špenátom.
Mäso
Z mäsa je najobľúbenejšie mäso teľacie, ale aj z ostatných druhov mäsa sa pripravujú znamenité pokrmy. Mäso sa väčšinou dusí, pečie alebo griluje. Častou súčasťou jedálnych lístkov bývajú kurčatá a ryby v rôznych úpravách.
Pizza
Talianske slané koláče reprezentuje celosvetovo preslávená pizza. Má okrúhly tvar a pečie sa v špeciálnych formách. Náplňou môže byť čokoľvek, najčastejšie šunka, syr a paradajky alebo aspoň paradajková omáčka.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK