Presunúť na hlavný obsah

Kotleta s mladými cibuľkami - taliansky recept od šéfkuchára

Recepty

"V talianskej kuchyni dostáva každá surovina patričnú úctu; nedá sa vynechať, oklamať ani ničím nahradiť. Táto zásada spolu s filozofiou jednoduchosti a čerstvosti vytvára dokonalú harmonickú chuť," hovorí Miroslav Heredoš, šéfkuchár Sky bar & restaurant v Bratislave.

Práve on pripravil aj nasledujúci recept. Inšpirujte sa.

Zapečená kotleta s cibuľkami na víne

Potrebujete:
- 1 000 g bravčových kotliet s kosťou
- 200 g hustej kyslej smotany
- 100 g sušených hríbov
- 2 vajcia
- 100 g parmezánu
- 1 PL mletého čierneho korenia
- 1 PL soli
- 100 g malých cibuliek
- 100 g cukru
- 200 ml červeného vína
- 50 g špargle
- 50 g tekvice

Postup:
1. Sušené hríby vložíme do vriacej vody a obvaríme ich. Necháme ich vychladnúť v kastróliku s vodou, v ktorej sa varili. Scedíme. Z hustej smotany, vajec, parmezánu a obvarených sušených hríbov pripravíme hustú ochutenú smotanu. Necháme v chladničke stuhnúť asi hodinu.
2. Na panvici na oleji opekáme ochutené bravčové kotlety, po opečení ich natrieme ochutenou smotanou. Zapekáme v rúre vyhriatej na 200 °C zhruba 8 minút, podľa hrúbky kotliet. Keď je smotana na nich pekne gratinovaná, sú hotové. Vyberieme a necháme odstáť.
3. Na oleji orestujeme malé cibuľky, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Do takto skaramelizovaných cibuliek pridáme červené víno a redukujeme, kým sa cibuľky neuvaria. Na tanier aranžujeme kotletu, cibuľky a uvarenú špargľu s tekvicou na studeno, ako prílohu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Miroslav Heredoš, šéfkuchár Sky bar & restaurant v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu