Keď po taliansky, tak takto: Päť vecí, ktoré potrebujete k talianskej kuchyni
Viete, čo by vám určite nemalo chýbať, ak sa chystáte pripravovať dobrotu podľa talianskych kulinárskych receptov?
Cestoviny.
Čo taliansky región, to iná cestovina. Ani samotní Taliani nevedia vymenovať celú pestrú paletu cestovín, ktorými je ich krajina povestná.
Forma na pizzu.
Pravá pizza má okrúhly tvar a priemer formy závisí od veľkosti pece či sporáka. Dnes sa hojne používa forma s nepriľnavým povrchom.
Parmezán.
Taliansky syr, ktorý si vyžaduje dlhý čas vyzrievania, minimálne dva roky, ideálne aj tri. Ide o jeden z vôbec najtvrdších syrov.
Paradajky.
Taliani sa tvária, akoby v ich kuchyni boli odkedy je svet svetom. Ale aj k nim doputovali z Ameriky a našli si svoje pevné miesto v talianskej gastronómii.
Parmská šunka.
Nazýva sa aj prosciutto a svoj pôvod má už podľa názvu v parmskej provincii, kde sa vyrába sušením, pričom celý proces trvá minimálne rok.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK