Presunúť na hlavný obsah

Diétna abeceda diabetika

Zdravie a relax

Diabetes alebo cukrovka je ochorenie, pri ktorom ľudský organizmus nie je schopný produkovať inzulín.

Ten v krvi znižuje hladinu cukru. Na Slovensku trpí touto chorobou 7 percent populácie. Čo všetko si musí diabetik odoprieť a čo nie? Čítajme spolu.

Prvé nie – cukor
Takmer úplne treba obmedziť priamy cukor: nesladiť klasickým cukrom ani medom (existuje aj med pre cukrovkárov), nekonzumovať sladké potraviny a používať vhodné (!) nízkoenergetické sladidlá.

Druhé nie – tučné jedlá
Neodporúčajú sa tučné a vyprážané jedlá, tučné mäso a údeniny. Cukrovkár si môže dopriať chudé mäso - hydinové alebo rybie, nízkotučné výrobky a strukoviny – fazuľu, cícer, hrach či šošovicu.

Tretie nie - živočíšne tuky
Z jedálneho lístka je dobré vyradiť maslo, masť, oleje s vyšším obsahom omega 6 mastných kyselín (slnečnicový, repkový) a nahradiť ich rybím tukom, ľanovým či extra panenským olivovým olejom.

Štvrté nie – pivo
Z alkoholických nápojov by sa malo vynechať pivo, víno popíjať obmedzene – 2 dl denne, a len suché. Destiláty len v krajnom prípade, aj to čisté. Z nápojov sú vhodné čaje alebo šťava z kapusty či jednoducho: voda.

Piate nie – biele pečivo
Vyhýbať sa treba bielemu, ale aj čiernemu pečivu, do ktorého väčšinou pridávajú sladký karamel. Alternatívou je celozrnné pečivo, aj v doma pečených múčnikoch je lepšie použiť celozrnnú múku.

Šieste nie – sušené ovocie
Treba sa vyhnúť sušenému ovociu, ktoré má vysoký obsah fruktózy, hroznu, slivkám a hruškám. Naopak, vhodná je zelenina – všetky druhy koreňovej zeleniny, kaleráb, karfiol, reďkovka, cibuľa, pór, cesnak, pažítka, paprika...

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK