Diabetes mellitus a vláknina
Aj cukrovkári sa môžu stravovať chutne.
Dva typy cukrovky
V tele diabetika I. typu chýba inzulín, ktorý má dôležitú úlohu pri štiepení glukózy, tukov a bielkovín. Pri cukrovke II. typu býva hladina inzulínu znížená, niekedy aj normálna, len telo ho nedokáže využívať. Jednou z najdôležitejších pomôcok diabetika je glukomer na sledovanie hladiny glukózy v krvi, obvykle z kvapky krvi.
Pre pocit sýtosti
Vláknina je dôležitá pre pocit nasýtenia aj pre trávenie. Odporúčaná denná dávka vlákniny pre diabetikov je 30 gramov. Príjem vlákniny v bežnej slovenskej strave je však sotva polovičný a v strave diabetika ešte nižší. Potraviny bohaté na vlákninu: čerstvá zelenina, celozrnný chlieb, ovsené vločky či nelúpaná ryža.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu diabetických receptov
Rybie filé
Rybacina je ideálne mäso pri prevencii cukrovky a objavuje sa veľmi často v jedálnom lístku diabetikov aj vďaka nízkej energetickej hodnote.
Diabetická váha
Špeciálne vyrobená váha slúži na zistenie hmotnosti potravín, ale aj na určenie ich nutričnej hodnoty - kalórií, tuku, cholesterolu, vlákniny, proteínov a karbohydrátov.
Sladidlá
Pozor, niektoré sladidlá pre diabetikov mierne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Diabetik často skonzumuje sladidlá aj v dia potravinách a nápojoch. Preto opatrne.
Celozrnná múka
Platí to nielen pre cukrovkárov, ale aj pre zdravých ľudí: výrobky z celozrnnej múky sú zdravšie, a navyše sú zdrojom minerálov a vitamínu¤B.
Mandle
Obsahujú zdraviu prospešné tuky, bielkoviny i vlákninu. Sú zdrojom vápnika, fosforu, horčíka a vitamínu E. Diabetikom príjemne ochutia najmä múčniky.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK