Presunúť na hlavný obsah

Marhuľa – oranžová princezná

Chudnutie a diéty

Táto princezná záhrad sa k nám dostala z centrálnej Ázie.

Oranžová farba signalizuje dostatočné množstvo betakaroténu, čo je účinný antioxidant, a významný je aj obsah provitamínu¤A. Plody sa konzumujú nielen čerstvé, ale využívajú sa aj na výrobu liehovín, džúsov, džemov, kompótov či na sušenie. Známe sú marhuľové knedle a múčniky.

Farba chémie
Možno máte radi sušené ovocie, ktoré rýchlo zaženie hlad a navyše je pochúťkou pre maškrtné jazýčky. Dajte si však obzvlášť pozor na sušené marhule, ktorých ostro oranžová farba nie je len dielom prírody, ale je to aj chémia.

Chránia a omladzujú
Marhule sú považované za jeden z najzdravších ovocných plodov. Chránia človeka pre negatívnym vplyvom voľných radikálov na organizmus, posilňujú imunitný systém a majú celkovo omladzovací efekt.

Marhule zapečené v snehu z bielkov
Potrebujeme:
4 marhule
3 vaječné bielky
130 g krupicového cukru
60 g marcipánu
2 kl trstinového cukru
2 PL mandľových lupienkov

Postup:
1. Marhule dáme na 1-2 minúty do vriacej vody, olúpeme ich, rozkrojíme na polovice a vyberieme kôstky.
2. Z marcipánu vytvarujme guľky a vtlačíme ich do jamiek po kôstkach. Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého opatrne primiešame cukor.
3. Marhule poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol marcipán naspodku.
4. Lyžicou dáme na marhule sneh, posypeme ho trstinovým cukrom a lupienkami mandlí a pečieme 15 - 20 minút pri 200 °C.

Tip lenivého labužníka
Marhule vykôstkujeme, rozmixujeme, pridáme cukor, premiešame a zľahka vmiešame ušľahanú smotanu. Penu naplníme do pohárov a povrch ozdobíme čiapočkou ušľahanej smotany a strúhanou čokoládou.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK