Dobrá grilovačka s dobrou marinádou
Grilovanie bez marinády je ako bicyklovanie bez pedálov.
Jej príprava býva dielom bohatej kulinárskej fantázie. Veď práve "pác" rozhoduje o konečnej chuti grilovaných pochúťok. Ak mäso marinujete deň pred pečením, výsledok bude jedna báseň. Prečítajte si, čo na to treba.
Kyslé prísady
Zmäkčujú a dodávajú príchuť. Patria sem čerstvo vylisované citrusové šťavy, rôzne druhy octov a jogurty. Ocot by ste mali zvoliť podľa stupňa kyslosti. Balzamikový druh je všestranný.
Sušené bylinky
Sú ideálne pre grilovacie zmesi. Majú v sebe aromatické látky, ktoré sa v spojení s olejom a teplotou ohňa prebúdzajú. Uskladňujte ich však v suchu a tme, aby nestratili svoju typickú arómu.
Čerstvé bylinky
Hodia sa do plniek a k rýchle grilovaným jedlám, teda na krátke grilovanie. Dlhým pečením dosť prudko prichádzajú o vôňu. Namiesto marinád ich skôr používajte do omáčok ku grilovaným pokrmom.
Olej
Mnohé, najmä nemastné (ale aj odolnejšie) druhy mäsa treba chrániť pred silným ohňom dostatočnou vlhkosťou, ktorú poskytuje olej. Najvhodnejší je extra panenský olivový či sezamový olej.
Pikantné prísady
Silnejšie povahy majú v obľube silnejšie pokrmy. Preto by v marináde z času na čas nemali chýbať drvené čili papričky, štipľavá paprika, zázvor či tabasco, ktoré dodajú grilovačke správnu fazónu.
Sladké príchute
Kyslá marináda dostane pridaním cukru lahodnejšiu chuť a proces grilovania sa zdokonalí - pomôže pri tvorbe chrumkavej karamelizovanej kôrky na mäse. Obľúbenou prísadou do marinád je med.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK