Rady do kuchyne: Niekedy sa šetriť neoplatí
Poradíme vám, ako zapekať v mikrovlnke.
Zákony mikrovlnky
Ak chceme pri varení v mikrovlnnej rúre zabrániť prilepeniu alebo pripečeniu jedál, používame do nádob pergamenový papier, ktorý po príprave jednoducho odstránime. V prípade paštét či mletého mäsa ho nahradíme radšej mikroténom.
Likvidácia plesne
Naše mamičky a babičky zo šetrnosti plesňou napadnutú časť potravín odobrali a zvyšok skonzumovali. Tento postup je však najhorší možný, lebo pleseň si už v surovine stačila vytvoriť podhubie. Preto radšej napadnuté potraviny zlikvidujte.
Cibuľová medicína
Azda si spomeniete na starý ľudový elixír - zmes cibuľovej šťavy a medu. Cibuľová substancia je totiž veľmi dobrým liekom a ochrancom akejkoľvek sliznice, preto zmes vyskúšajte podávať po lyžičkách, trebárs pri tvorbe hlienov a kašli.
Tmavá zápražka
Hnedú zápražku pripravíte, keď múku miešate dostatočne dlho v rozpálenom tuku. Ale buďte opatrní, aby nezhorkla. Tmavá zápražka sa uplatní v korenených polievkach, napríklad zemiakovej. S múkou a maslom môžete urestovať aj cibuľku.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK