Šťavnaté a tvrdé hlávky
Ľadový šalát vypestovali v USA v 19. storočí, a to z dovezeného kultivaru hlávkového šalátu.
Má lesklé, krehké a šťavnaté listy a pevnejšiu konzistenciu. Vytvára veľké a tvrdé hlávky s výbornou chuťou. Je určený na priamu konzumáciu, zeleninové oblohy a dekorovanie.
Skrýva bohatstvo
Ľadový šalát má vysoký obsah vláknin, vitamínov C, A, kyseliny listovej, karotenoidov a antioxidantov. Posilňuje cievnu sústavu, imunitný systém, je vhodný pri diétach a vďaka vláknine zlepšuje trávenie.
Prečo je ľadový?
Niekto odvodzuje názov tohto šalátu z francúzštiny – má pomenovanie podľa lesku listov, a niekto sa nazdáva, že sa tak volá preto, lebo pri preprave na dlhšiu vzdialenosť sa zvykne posypať drveným ľadom.
Pestrofarebná vitamínová dobrota
Potrebujeme:
400 g ľadového šalátu
200 g šalátovej uhorky
200 g paradajok
2 PL estragónového octu
4 PL kyslej smotany
2 PL nasekaných byliniek (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
olej
soľ
čierne korenie
Postup:
1. Šalát rozoberieme na listy, umyjeme, necháme odkvapkať a natrháme na malé kúsky.
2. Uhorky nastrúhame na kolieska, paradajky nakrájame na osminky. Smotanu, ocot, soľ, korenie a nasekané bylinky zmiešame.
3. Zeleninu vložíme do misky, pokvapkáme olejom a premiešame. Potom všetko zalejeme smotanovým nálevom a podávame.
Tip lenivého labužníka
Ľadový šalát natrháme, krabie tyčinky nakrájame na kúsky, pridáme ananás z konzervy, zalejeme jogurtom zmiešaným so soľou, korením, trochou šťavy z ananásu a premiešame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK