Presunúť na hlavný obsah

Melón - šťavnatá maškrta

Zdravie a relax

Vodný melón pochádza z Afriky, je zvlášť osviežujúci - obsahuje 91 percent vody.

Ide o sezónne ovocie - v našich končinách ho dostať od jari do začiatku jesene. Kocky melónu môžeme s úspechom použiť do šalátov i pohárov. Melón výnimočne dobre chutí v kombinácii s mätou.

Pripitý melón
Pochúťkou po štedrovečernej večeri či zlatým klincom programu počas silvestrovskej noci sa môže stať opitý melón napustený alkoholom, zamurovaný v sadre a uložený v chlade na 3-4 mesiace. Na prípravu tejto pochúťky sa najlepšie hodí menej zrelý melón, napustený vodkou alebo rumom.

Nečakane zdravý
Melón má relatívne vysoký obsah vitamínu¤C i vitamínov skupiny¤B či kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu, zdravé nechty, kožu a vlasy. Takisto je výborným zdrojom karoténov, ktoré majú za úlohu odbúravať toxické látky z tela a pomáhať obranyschopnosti organizmu.

Šalát s melónom, fetou a čerstvou mätou

Suroviny:
- 200 g paradajok
- 300 g melóna 
- zelená paprika 
- pol veľkej uhorky 
- 3 PL olivového oleja 
- 2 šálky syra feta 
- 2 jarné cibuľky
- štvrť šálky nakrájaných lístkov mäty 
- pol šálky bieleho jogurtu 
- kl sušeného oregana 
- soľ
- korenie

Postup:
1. Najprv zmiešame všetky druhy zeleniny a ovocia nakrájané na kocky vo veľkej mise. Pridáme olivový olej, potom čerstvú mätu a premiešame.
2. Potom do šalátu pridáme fetu  a znovu ho premiešame. Pridáme biely jogurt a nakoniec primiešame oregano, soľ a korenie podľa chuti.

Tip lenivého labužníka
Melón a polomäkký syr nakrájame na úhľadné kocky, vsypeme ich do misy, pridáme lieskové oriešky, olej a väčšie množstvo mletého čierneho korenia. Pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK