Rozdelenie práce a bezpečnosť pri pečení s deťmi
Aby ste si pri pečení s deťmi vychutnali skutočnú radosť.
Každému niečo
Pri spoločnom pečení je dobré diferencovať. Predškoláci môžu začať prácou so sušeným ovocím či orieškami a ich preberaním. Menší školáci už môžu vykrajovať, pracovať s farebnými polevami, zlepovať či posypávať. Najstaršie deti môžu pripravovať maškrty samostatne, stačí len menší dozor.
Úskalia pečenia
Pri pečení treba dbať na bezpečnosť. Ostré hrany a horúca rúra patria medzi hlavné úskalia. Dbajte na to, aby malé deti nepoužívali ostré nože a nenechajte ich samotné otvárať rúru, ale ich poučte, kedy sú horáky a rúra zapnuté alebo vypnuté.
Vareškov tip
Raffaelo guľky
Do 250 g vychladnutého rozpusteného tuku zamiešame 150 g sušeného mlieka, 150 g práškového cukru a 100 ml vody. Vypracujeme cesto, odkrajujeme kúsky a do každého zabalíme olúpanú mandľu. Z cesta vytvarujeme guľku a obalíme ju v kokose.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri pečení
Práškový cukor
Najmä vďaka dobrej rozpustnosti je veľmi vhodný na pečenie cukroviniek, ale trebárs aj na rozmanité plnky a krémy do koláčov a zákuskov.
Valček na cesto
Moderná doba kráča vpred míľovými krokmi, a tak aj klasický drevený valček môžete dnes nahradiť antikorovým, ktorý sa nelepí na cesto.
Kakao
Azda najvyhľadávanejšie je kvalitné holandské kakao, v obchodoch dostať aj jeho odtučnený variant. Vhodné do cesta, krémov, náplní i na polevy.
Vlašské orechy
Veľká škála sladkostí si vyžaduje použitie orechov, či už do samotného pečenia alebo na ozdobu. Pritom patria medzi najhodnotnejšie potraviny.
Vanilka
Dodnes ide o vzácne a drahé korenie, ktorého náhradou je umelo vyrobený vanilín a na pečenie väčšinou používame oveľa lacnejší vanilkový cukor.
Text: magazín Varecha
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu