Presunúť na hlavný obsah

Pri výbere grilu nehľaďte len na cenu, dôležitý je aj tvar

Recepty

Odporcovia grilovania tvrdia, že ide len o módnu vlnu a jedlo pripravené na grile rozhodne nemožno označiť ako zdravé.

Tuk z mäsa kvapkajúci na rozpálené uhlie totiž vytvára karcinogénne látky. Pri dodržaní zásad správneho zdravého grilovania sa však dá obísť aj tento problém. Dôležité je vedieť si vybrať správny gril a ovládať vhodný spôsob prípravy pokrmov.

Najrozšírenejším typom je gril na drevené uhlie. Ľudia ho obľubujú jednak pre nízku cenu, ktorá sa začína približne pri 25 eurách, ale aj preto, že dodáva jedlu typickú grilovanú chuť. "Ľudia začínajú uprednostňovať kvalitnejšie typy v cene od sto eur vyššie. Pochopili, že tie najlacnejšie nie vždy vydržia viac ako dve sezóny," hovorí Marek Antoš z firmy predávajúcej grily a grilovacie potreby.

Luxusnejšie typy stoja okolo tristo eur, ale majú sofistikovanú výbavu, ku ktorej patria rôzne odkladacie plochy, skrinky, odklápacie kryty proti vetru. "Pri výbere grilu by zákazník nemal hľadieť len na cenu, dôležitý je aj tvar a veľkosť grilu. Oválny a guľatý typ opeká jedlo najrovnomernejšie, na grile obdĺžnikového tvaru zasa možno pripraviť viacero jedál naraz," radí Antoš. Grilovanie na drevenom uhlí je náročné. Treba rozložiť oheň a udržiavať ho, treba dávať pozor aj na to, aby sa jedlo nepripálilo. Dôležité je vyhnúť sa začiatočníckej chybe, ktorej sa mnohí dopúšťajú - nepočkajú, aby vrstva uhlia vyhorela a opekajú mäso nad plameňmi, kde hrozí riziko jeho spálenia.

Pohodlné a nenáročné je opekanie mäsa na plynovom grile. Jeho výhodou je, že plamene sú neviditeľné a jedlo tak ľahko nepripálite. "Grilovať na plynovom grile je jednoduchšie ako na grile na drevenom uhlí, lebo plynové majú zabudovaný regulátor teploty," hovorí Antoš. Od kúpy plynového grilu zvyčajne odrádza jeho vysoká cena. Najlacnejší stojí okolo dvesto eur. K tomu si treba pripočítať náklady na výmenu plynovej bomby, lávových kameňov alebo brikiet. Mnohých odrádza aj jeho veľkosť a neskladnosť.

Najzdravšie možno grilovať na elektrickom grile. Pri príprave jedla na ňom nie je možné odkvapkávanie tuku z mäsa na rozpálené uhlie a nevytvárajú sa teda rakovinotvorné látky. Niektorí ľudia týmto grilom  vyčítajú, že potravinám pripraveným na nich chýba typická chuť mäsa pečeného na grile na drevené uhlie.

"S elektrickými grilmi sa ľahko manipuluje a jedlo sa na nich pripravuje najjednoduchšie. Jedlo sa takmer určite nespáli, lebo na elektrických griloch sa dá veľmi jednoducho regulovať teplota," podotýka predajca. Pozor si však treba dávať pri grilovaní hrubších kúskov mäsa - na elektrickom grile sa ťažšie prepečú. Ponuka elektrických grilov na trhu je naozaj bohatá. Najlacnejšie sa dajú kúpiť už v cene okolo 50 eur. Tým náročnejším sú určené komfortnejšie, ale aj drahšie v cene pohybujúcej sa od 100 eur vyššie. Výhodou tohto typu je, že grilovacia sezóna s ním sa nekončí na konci leta. Použiť ho možno pokojne aj v kuchyni alebo na balkóne.

Ak máte dostatok priestoru, môžete vyskúšať murovaný krb. Pri tejto stavbe treba dbať na detaily, inak krb nebude fungovať správne. Cena murovaného záhradného krbu sa pohybuje okolo 400 eur, ak si ho necháte postaviť na zákazku. Ak sa rozhodnete pre prefabrikovaný typ (sami si ho poskladáte a existuje aj možnosť znova ho rozložiť), zaplatíte zaň okolo tristo eur.

Text: Zuzana Hlavačková pre Pravda magazín
Foto: SHUTTERSTOCK